Terug naar overzicht

Roomboter of margarine

Roomboter of margarine
Flinndal
21-3-2013
1 Reactie

Roomboter of margarine

De een eet graag roomboter en de ander margarine. Vaak is het een kwestie van smaak. Toch zitten er grote verschillen tussen roomboter en margarine.

Roomboter
Roomboter heeft een slechte reputatie omdat er verzadigde vetten in zitten. Verzadigde vetten verhogen het slechte cholesterolgehalte in ons lichaam.
Toch heeft ons lichaam ook vetten nodig. Het gebruikt verzadigde vetten als energiereserve of als bescherming van de organen. De hoeveelheid energie die we binnenkrijgen moet in evenwicht zijn met de hoeveelheid energie die we verbranden. De Gezondheidsraad adviseert dat slechts 10% van de calorieën die je eet per dag afkomstig mogen zijn van verzadigd vet.
Naast verzadigde vetten bevat roomboter van nature ook de vitaminen A, D en E.

Boter, roomboter, halfvolle roomboter of grasboter 
roomboter-of-margarine5_fdb496f3.jpgTussen boter en roomboter zit geen verschil, het is hetzelfde product.
Grasboter is boter dat gemaakt is van melk in de periode dat koeien in de wei staan en gras eten. Dan is er ook nog halfvolle roomboter. Halfvolle roomboter is boter met de helft minder aan vet. Normale roomboter heeft een vetgehalte tussen de 80 en 90%. Bij halfvolle roomboter is dat 40%.

Margarine
Oorspronkelijk werd margarine gemaakt als voer voor kalkoenen. Dit werkte niet. Ze hebben het aangepast en voor de consument op de markt gebracht. Margarine bevat net zoveel calorieën als roomboter. Het verzadigd vetgehalte ligt wel iets lager en margarine bevat ook onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten verlagen juist het slechte cholesterolgehalte.
Margarine wordt gemaakt van oliën en vetten. Roomboter is daarentegen een natuurlijk product.  Om margarine te laten lijken op roomboter worden er smaak- en conserveringsstoffen aan toegevoegd. Ook zitten er transvetten in margarine. Transvetten zijn nog slechter dan verzadigde vetten. Transvetten heeft ons lichaam niet nodig. Het ontstaat onder andere bij het ontharden van plantaardige oliën zoals in margarine. Transvetten verhogen het slechte cholesterol en verlagen het goede cholesterol in het lichaam.

Gezond eten en cholesterol
Gevarieerd en gezond eten is belangrijk. Op die manier kom je aan voldoende voedingsstoffen. De schijf van vijf is daarbij een handig hulpmiddel. Dat bevordert bovendien een normaal cholesterolgehalte in je bloed.

Let jij goed op je cholesterol? Zorg ervoor dat je cholesterolgehalte op peil is. De plantensterolen in Flinndal Cholesterol bieden hulp. Eén tablet Flinndal Cholesterol bevat 800 mg plantensterolen, een krachtige maar verantwoorde dosering. En precies de hoeveelheid waarover de Europese Unie oordeelt dat het helpt voor het behoud van een goed cholesterolgehalte in je bloed. En met twee tabletten per dag kan je het cholesterolgehalte zelfs verlagen.

Aanbevolen producten

Rode Gist Rijst + Q10
10% Korting
Rode Gist Rijst + Q10
4,7 sterren
(57)
Vanaf € 13,01
Bekijk product
Bio Chlorella
10% Korting
Bio Chlorella
4,5 sterren
(28)
Vanaf € 7,15
Bekijk product
Cholesterol
10% Korting
Cholesterol
4,3 sterren
(104)
Vanaf € 13,91
Bekijk product
Vitamine C Forte
10% Korting
Vitamine C Forte
4,7 sterren
(75)
Vanaf € 7,61
Bekijk product
Magnificent Multi Gummies
20% Korting
Magnificent Multi Gummies
4,5 sterren
(8)
Vanaf € 15,96
Bekijk product
WLS Capsule
WLS Capsule
4,3 sterren
(101)
Vanaf € 1,95
Bekijk product
Probiotica Forte
10% Korting
Probiotica Forte
4,8 sterren
(35)
Vanaf € 16,61
Bekijk product
Omega-3 Junior
10% Korting
Omega-3 Junior
4,5 sterren
(20)
Vanaf € 9,41
Bekijk product
Oog Complex Forte
10% Korting
Oog Complex Forte
4,7 sterren
(27)
Vanaf € 11,21
Bekijk product
Magnesium Duplex
10% Korting
Magnesium Duplex
4,7 sterren
(46)
Vanaf € 6,71
Bekijk product

Lees ook

Wat kunnen we leren van de Blue Zones?

Wat kunnen we leren van de Blue Zones?

De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!

Lees meer Lees meer
Hoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?

Hoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?

Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!

Lees meer Lees meer
Dit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D

Dit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D

Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Roomboter of margarine"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reactie

Reactie van Wouter Lanooij, geplaatst op 16-9-2015
Hoera! En eindelijk wordt er over transvetten gesproken en is verzadigd vet niet domweg de boeman.