Paarse aardappel gezond
In Nederland zie je ze niet veel maar ze zijn er wel: paarse aardappelen. Lekker zoet én gezond! Door de paarse kleur zijn ze een leuke blikvanger in bijna elk gerecht!
Waar komt de paarse aardappel vandaan?
Paarse aardappelen komen oorspronkelijk uit Peru en Bolivia en zijn heel populair in Amerika. Langzamerhand verovert de paarse aardappel steeds meer terrein. De paarse aardappel herken je – zoals de naam al zegt – aan de kleur. De schil en het vlees zijn beide paars. Er zijn verschillende soorten paarse aardappelen verkrijgbaar in Nederland zoals de vitalotte. De vitalotte is een donkerpaarse aardappel die ovaal gevormd is. Deze is zoeter dan een normale aardappel en heeft een subtiele nootachtige smaak.
Lekker gezond!
De paarse kleur ontstaat door de stof anthocyanine. Deze stof zit in de meeste planten en heeft een gunstige invloed als antioxidant. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen schadelijke stofjes van buitenaf. Ook vitamine C en E zijn antioxidanten.
Paarse aardappelen bevatten veel meer antioxidanten dan de gewone aardappel. Ook zitten ze boordevol met kalium en dit mineraal helpt onder andere de bloeddruk gezond te houden. Uit Amerikaans onderzoek van de University of Scranton Pennsylvania bleek dat de hoge bloeddruk van deelnemers die tweemaal per dag 6 tot 8 kleine aardappelen aten, met 3 tot 4 procent verlaagd werd. De paarse aardappel is dus zoet én lekker gezond!
Paarse aardappel overal voor te gebruiken
Veel mensen denken dat aardappelen vol koolhydraten en calorieën zitten. In 100 gram gekookte aardappelen zitten nog niet eens 100 calorieën. Dat valt dus hartstikke mee. Als je aardappelen frituurt of combineert met sauzen dan schiet de calorieënteller natuurlijk wel omhoog.
De paarse aardappel is zetmeelrijk en heeft een zoete smaak. Door de kleur en smaak is deze aardappel in veel gerechten te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld verwerken in een frisse salade. Zeker een blikvanger.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer