Hoe gezond zijn groente en fruit uit blik, pot of diepvries?
Veel mensen denken dat verse groente en fruit het gezondste zijn, omdat daarin de meeste vitaminen zitten. Toch doen blik, pot en diepvries wat dat betreft vaak niet onder voor vers.
Geen verschil na bereiding
Bij groente uit blik, pot en diepvries verloopt de reis naar de winkel anders dan bij verse groente. Meteen na de oogst wordt de groente naar een fabriek vervoerd en daar wordt het vlak na binnenkomst geblancheerd (kort gekookt) en in blik, pot of diepvriesverpakking verwerkt. Hierbij gaan weliswaar wat vitaminen verloren, maar daar staat tegenover dat er amper vitaminen verloren gaan bij het bewaren van blik-, pot- en diepvriesgroente. Bovendien hoeven groente uit blik, pot en diepvries bij bereiding nog maar nauwelijks verhit te worden. Dus daar win je weer wat.
Het vitaminegehalte van vers bereide groente na bereiding thuis is volgens het Voedingscentrum vergelijkbaar met dat van groente uit blik, pot of diepvries. Dus verse groente is niet per definitie beter wat vitaminen betreft. Wel wordt aan groente uit vooral blik en pot en soms ook uit de diepvries vaak zout en suiker toegevoegd. Je kunt dat checken op de ingrediëntenlijst. Daarnaast is de smaak vaak wel anders dan wanneer je het vers bereidt.
En hoe zit het met fruit?
Bij fruit is het een iets ander verhaal. Vers fruit heeft wel de voorkeur boven fruit uit pot of blik. Want bij het verwerken in pot of blik is het fruit verhit en daarbij gaan wat vitaminen verloren. Vers fruit wordt niet verhit, dus wint in dat opzicht. Let ook op welke variant fruit uit blik of pot je koopt. Vermijd de varianten 'op siroop', want daarin drijft het fruit in suikerwater. Betere keuze is fruit ‘op sap’, waarbij het fruit in het eigen sap drijft. Daarin zit meestal minder suiker dan in siroop. Diepvriesfruit is overigens wel een goede keuze: het is vlak na de oogst, met een hoog vitaminegehalte, ingevroren. En eenmaal ingevroren blijft het vitaminegehalte constant.
Plus- en minpunten van blik, pot en diepvries
Pluspunten:
- Je hoeft niets schoon te maken en bij groente eventueel alleen nog maar op te warmen
- Handig voor kleine huishoudens: je koopt een kleine pot of klein blik of gebruikt maar een deel uit de diepvriesverpakking en bewaart de rest
- Ook buiten het seizoen kun je genieten van groente als spinazie en erwtjes en fruit als blauwe bessen en frambozen
- Prijs is vaak gunstig omdat het geproduceerd is in het seizoen, als de prijzen laag zijn
Minpunten:
- Smaak is vaak anders dan vers
- Toevoegingen als zout en suiker
Van peulvruchten tot vis
Wat voor groente geldt, geldt ook voor andere voedingsmiddelen uit pot, blik en diepvries. Denk aan vis en peulvruchten. Qua vitaminen doen ze niet onder voor vers en in gebruik kan het heel handig zijn. Dus koop gerust zalmfilet uit de diepvries, sardientjes uit blik en bruine bonen uit een pot.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer