Gezonde alternatieven. 7 Tips
Het is heerlijk: soms even kiezen voor iets wat ó zo romig, zoet of vet….maar niet gezond is. Een lekkere smeuïge dip bij je groente, een stuk chocola bij de thee en een flink bord pasta met lekkers. Wist je dat het net iets gezondere alternatief vaak om de hoek ligt? Het is simpeler dan je denkt om genieten te combineren met goed zijn voor je lijf.
Tip 1. Een lekker sausje over je groente
Er staat een portie gezonde groente op het menu. Broccoli, bloemkool, sperzieboontjes. Heel verleidelijk om deze groene weldoeners wat op te leuken met romige sauzen van kaas of bechamel. Kies eens voor een minstens zo lekkere variant: meng wat magere Franse kwark met verse kruiden, paprika- of kerriepoeder of verse knoflook en citroensap. Fris en verantwoord!
Tip 2. Een stukje chocolade bij de thee
Logisch: soms moet er chocola gegeten worden. Maar de keuze voor het soort chocolade bepaalt de mate waarin je een zonde begaat. Dat zit zo. Chocolade wordt gemaakt door cacaopoeder te mengen met cacaoboter en suiker. De verhouding tussen deze drie elementen verschilt per soort chocola. Melk- en witte chocola bevat een hoger percentage suiker en cacaoboter dan pure, bittere en extra bittere chocola. Extra bittere chocola is vaak zelfs suikervrij. Pure en extra bittere chocola (bijvoorbeeld die met minimaal 75% cacao) is misschien wat minder zoet van smaak maar daar is prima aan te wennen. Bovendien nodigt een bittere smaak minder uit tot onbeperkt dooreten…
Tip 3. Een bord stevige power pasta
Niks mis met een bordje pasta. Maar je hebt wel een keuze in welke sóórt pasta je eet. In volkorenpasta zitten veel meer vezels dan in ‘gewone’ pasta. In 100 gram volkoren pasta zit 9,5 gram vezel, in 100 gram witte pasta is dat 3,4 gram. Vezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking. Ze leveren nauwelijks calorieën maar ze geven wel een vol gevoel. En de smaak? Die is er écht niet minder om.
Tip 4. Zelf pastasaus maken is niet moeilijk
Sta je in de supermarkt voor het schap met pastasauzen, ga dan eens door de knieën en neem wat blikken gepelde tomaten, tomatenblokjes en geconcentreerde tomatenpuree mee. Laat de kant-en-klaar pastasauzen voor wat ze zijn. Thuis doe je de inhoud van de blikken in een pan met flink wat gefruite verse knoflook en voeg je naar smaak (Italiaanse) kruiden toe. Een scheutje olijfolie erbij, wat verse basilicum erover en je hebt een niet te versmaden eigen rode pastasaus. Veel minder zout en vet dan de kant-en-klare sauzen uit de supermarkt.
Tip 5. Makkelijke Mexicaanse wraps
Lekker én makkelijk: een wrap, wat vulling, een beetje geraspte kaas eroverheen, oprollen en happen maar. Er zijn tegenwoordig in veel winkels naast de standaard ‘witte’ wraps ook volkoren wraps verkrijgbaar. Daar zitten net even wat meer vezels in. Dat betekent dat je eerder genoeg gegeten hebt en je minder snel weer honger hebt. Rollen doen deze volkoren jongens net zo goed als hun witte broers.
Tip 6. Iets romigs op je boterham
Het smeert zo lekker weg: roomkaas op je broodje zalm of kipfilet. Ho, stop: dat kan anders. Hüttenkäse is magerder dan volvette roomkaas en zorgt voor dezelfde smeersensatie. Even wat versgemalen peper en zout en wat bieslook toevoegen en je bent nét zo tevreden.
Tip 7. Een zoute snack voor in het weekend
Het weekend is vaak een goed excuus op de chips en andere ongezonde zoute snacks op tafel te zetten. Laat de chips een keer staan en neem een handje pistachenootjes. De vetten in deze nootjes zijn gezonder dan die in chips. Bovendien zitten pistachenoten boordevol met vitaminen, mineralen en eiwitten. Een gezondere keuze dus dan chips!
Heb jij nog andere tips? Laat ze achter in een reactie!
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer