Gezond op vakantie: Hoe doe je dat?
Elk jaar gaat zo’n 80% van de Nederlandse bevolking op vakantie. Grote kans dus dat jij daarbij hoort! Mensen gaan vooral op vakantie om bij te komen. Er gaat meestal geen wekker en er hoeft even geen verantwoording afgelegd te worden aan een baas. Je kunt volop genieten van je vrije tijd. Toch kunnen vragen als ‘Ben ik niets vergeten?’ en ‘Zijn we niet te laat voor het inchecken?’ behoorlijk wat stress opleveren.
Zelfs het vrije gevoel van vakantie kan zorgen voor onzekerheid, want ’s ochtends nog niet weten waar je die avond zal slapen is niet voor iedereen even prettig. Vakantiestress kan zich uiten in vermoeidheid, ruzies en ziekte. En dat willen we natuurlijk voorkomen.
Tip 1. Een goede voorbereiding is het halve werk
De voorbereiding is vaak al een grote stressfactor. Op het laatste moment moet er nog zonnebrandcrème, anti-muggenspray en een pakje blaarpleisters worden gekocht, een reisverzekering worden afgesloten en gecheckt worden of je paspoort nog geldig is. De oplossing? Niet een dag, maar ruim van tevoren lijstjes maken van wat er nog moet gebeuren. En deze ook uitvoeren. Hoe opgeruimder je hoofd, hoe meer ontspannen jij aan je vakantie kunt beginnen.
Tip 2. Zorg ervoor dat je uitgerust bent
‘Ach, ik slaap wel bij op vakantie...’ Niet zo’n goed idee. Als je aan het begin van de vakantie al vermoeid bent, neemt de kans op ruzies toe, word je eerder ziek door een verminderde weerstand en kun je tegenslagen (denk aan vertragingen of volgeboekte hotels) minder makkelijk aan. Probeer dus juist voordat je op vakantie gaat in ieder geval genoeg slaap te pakken.
Tip 3. Geef jezelf de tijd
We begeven ons binnen een paar uur op een plek waar de temperaturen heel anders zijn dan in ons eigen landje, we eten voedsel dat we niet gewend zijn en we hebben een heel ander ritme dan thuis. Best logisch dat ons lichaam hieraan moet wennen. Geef jezelf dan ook de tijd. Je hoeft niet direct na aankomst al van alles te ondernemen. Probeer juist veel te slapen en houd niet te veel vast aan het ritme van thuis. Zo’n siësta is er bijvoorbeeld niet voor niets!
Tip 4. Maak afspraken met je reisgezelschap
Wil je op vakantie graag koken of wil je elke dag uit eten? Wil je erop uit om cultuur te snuiven of wil je vooral relaxen bij het zwembad? Niet alleen de bestemming van je reis zou een punt van overleg moeten zijn; het uitspreken van elkaars verwachtingen is minstens zo belangrijk. Daarmee kunnen een hoop problemen worden voorkomen.
Tip 5. Eet en drink gezond
Veel mensen komen een paar kilo zwaarder terug van vakantie. We drinken een glaasje te veel, eten iets te vaak gefrituurde borrelhapjes en ontbijten veel uitgebreider dan we thuis doen. Ook eten we voedsel waar we niet aan gewend zijn, wat regelmatig leidt tot darmproblemen. Probeer, zonder hier te strak aan vast te houden, wat vaker te kiezen voor een maaltijdsalade in plaats van brood of pizza of ga voor een lekker fris stuk fruit in plaats van die vette hap. Let goed op de hygiëne van het voedsel dat je eet en drink voldoende water. Op die manier houd je je vakantiegevoel na afloop een stuk langer vast.
Extra tip: neem je supplementen mee op vakantie!
Het eten, de temperatuur, de hygiëne, je dagritme; alles is anders op vakantie. Zorgen dat je weerstand en energie extra ondersteund worden is dus eigenlijk best slim. Met name Flinndal Multi is met 13 vitaminen en mineralen een goede complete aanvulling op je voeding.
Zo ben je, ook op vakantie, net even wat beter beschermd!
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer