Eten volgens de seizoenen
Boerenkool in de zomer en aardbeien in de winter. Tijdens een bezoek aan de supermarkt zou je het bijna vergeten, maar bepaalde groenten- en fruitsoorten horen bij een specifiek seizoen. Eten volgens het seizoen heeft verschillende voordelen en deze delen wij graag met jou.
Gevarieerder eten
Koken met producten uit het seizoen, betekent dat je niet altijd naar de zelfde groenten grijpt. Een gevarieerd dieet is van belang voor een gezonde levensstijl. Ook vereist het koken met seizoensgroenten meer creativiteit, waardoor je uit je comfort zone stapt.
Wist je dat…
Milieu Centraal een handige online Groente- & Fruitkalender gepubliceerd heeft? Hierdoor zie je in één oogopslag welke groente- of fruitsoort in een bepaalde maand de beste keuze is.
Milieu
Door met de seizoenen mee te eten, neem je automatisch meer lokaal groente en fruit tot je. Deze producten kunnen in de omliggende Europese landen verbouwd zijn. Maar seizoensproducten uit Nederland (en eventueel zelfs uit je eigen streek) zijn uiteraard de meest duurzame keuze. Hiermee help je mee aan het verminderen van CO2-uitstoot en daarnaast zijn er minder/geen kunstmatige ingrepen nodig om de groei van het voedsel te stimuleren.
Geld besparen
Zoals hierboven uitgelegd, zijn er voor het verbouwen van seizoensgroenten en -fruit minder tot geen kunstmatige ingrepen nodig. Daarnaast ligt de CO2-uitstoot en de energierekening van de boer, voor het verwarmen van de kassen, relatief laag. Hierdoor zijn de aangeboden producten in de supermarkt of op de markt ook lager geprijsd. Tel uit je winst!
Verbonden zijn met het seizoen
Mensen die graag in het ritme van de natuur meebewegen, zullen dol zijn op eten volgens de seizoenen. Maar ook voor mensen die minder spiritueel ingesteld zijn, zorgt het eten van seizoensgroenten en -fruit voor een verbintenis met het seizoen. Je lichaam heeft in de winter andere behoeftes dan in de zomer. De desbetreffende seizoensgroenten zijn hier door de natuur op ‘aangepast’.
Eten volgens de seizoenen is makkelijker dan je denkt. Het heeft vele voordelen, zowel voor jezelf als de wereld. Probeer het eens een seizoen uit en wij zijn er bijna zeker van dat je dit door gaat zetten!
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer