Eet jij genoeg groenten en fruit?
Iedereen weet dat groenten en fruit gezond zijn. Toch eten we er massaal te weinig van. Slechts circa 10% van de volwassenen haalt de aanbeveling van 200 gram groenten en twee stuks fruit per dag. De meeste mensen eten er veel minder van: gemiddeld zo’n 120 gram groenten en 80 gram fruit per dag. Bij elkaar is dat precies de helft van de aanbeveling. Dat betekent dat we onze consumptie van groenten en fruit moeten verdubbelen! Maar hoe doe je dat?
Alle kleuren van de regenboog
Van geel en oranje tot groen tot rood, wit en blauw: groenten en fruit geven kleur aan je eten. Variëren is gezond, want elke soort levert weer andere vitaminen en mineralen. Ze hebben een hoge nutriënten-dichtheid, zoals dat in de voedingswetenschap wordt genoemd. Dat betekent dat ze weinig calorieën bevatten en juist veel vitaminen en mineralen. Net zoals de kleur varieert tussen verschillende soorten groenten en fruit, zo varieert ook het gehalte aan vitaminen en mineralen. Sinaasappels en paprika bevatten bijvoorbeeld veel vitamine C, in bananen zit juist veel vitamine B6 en in wortelen weer veel vitamine A. Daarom is variëren zo gezond!
Bij elke maaltijd én tussendoor
Hoe krijg je meer groenten en fruit binnen? Zorg dat je het bij elke maaltijd eet. Denk aan een kiwi bij het ontbijt, plakjes tomaat op brood, een salade of zelfgemaakte groentesoep als lunch. En eet bij de avondmaaltijd twee soorten groenten. Bijvoorbeeld een gekookte groente en daarnaast een salade. Ook een aanrader: smoothies van fruit en groenten, fruit door de yoghurt en fruit of rauwkost als tussendoortjes.
Vers of verwerkt?
Goed nieuws: groenten uit de diepvries, pot of blik bevatten ongeveer net zoveel vitaminen als verse groenten en zijn betaalbare en duurzame keuzes buiten het seizoen. Dat komt omdat ze in het seizoen geoogst en verwerkt zijn. Fruit kun je beter vers eten, waarbij Hollandse appels en peren het meest duurzaam zijn.
Zo blijven vitaminen behouden
Vitaminen zijn gevoelig voor hitte, vocht, lucht en licht. Bij bewaren en bereiden van verse groenten gaan altijd wat vitaminen verloren. Maar met deze tips beperk je de verliezen tot een minimum!
- Bewaar groenten koel en donker;
- Snij en was groenten zo kort mogelijk voor de bereiding;
- Laat groenten nooit lang in water staan;
- Verhit groenten zo kort mogelijk;
- Gebruik bij het koken van groenten zo weinig mogelijk water;
- Gebruik het kooknat (vol met vitaminen!) als basis voor soep of een sausje;
- Eet groenten meteen na bereiding.
Kun je nog wat extra vitamines gebruiken?
Een multivitamine is een voedingssupplement dat bestaat uit meerdere vitaminen en ook mineralen. Zo weet je zeker dat je elke dag de vitaminen en mineralen binnenkrijgt die je helpen gezond en fit te blijven. Flinndal heeft een ruim assortiment van de beste multivitaminen speciaal voor verschillende leeftijdscategorieën.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer