Terug naar overzicht

Eerste hulp bij zomerperikelen

Eerste hulp bij zomerperikelen
Pauline
2-7-2024
0 Reacties
zonnebrand smeren

De zomer is voor veel mensen het favoriete seizoen, met lekker lange dagen en zonnig en warm weer. Maar als het erg warm is, kunnen typische zomerperikelen opspelen, zoals een zonnesteek of opgezette voeten en enkels. Met onze tips hou je ze buiten de deur!

Zonnebrand

In de zomer wil je lekker genieten van de zon, maar ook voorkomen dat je huid verbrandt. Draag een hoed of pet en bedekkende kleding, smeer je goed in met zonnebrandcrème en blijf uit de zon tussen 11.00 een 15.00 uur, want dan is de zonkracht op z’n sterkst.

Zonnesteek

Bij een zonnesteek wordt je lichaam te warm en te droog. Je lichaam verliest dan meer vocht dan je binnenkrijgt. Daardoor kan je lichaam de warmte niet goed kwijt. Bij een zonnesteek helpt een koele douche, in een koele omgeving gaan liggen en veel drinken. Je voorkomt een zonnesteek door genoeg te drinken en jezelf koel te houden. Drink minimaal 1,5 tot 2 liter per dag en op hele hete dagen nog meer.

Schurende bovenbenen

Bij warm weer zweet je meer. Dit kan een pijnlijke en jeukende uitslag aan de binnenkant van je bovenbenen veroorzaken. Talkpoeder kan helpen, of een strak broekje met pijpjes.

Muggenbeten

Als de temperatuur stijgt, zijn er ook weer meer muggen. Muggen houden je niet alleen uit je slaap met hun irritante gezoem, maar hebben ook nog eens een vervelende beet die enorm kan jeuken. Genoeg redenen dus om muggen zoveel mogelijk uit je buurt te houden.

De beste remedie is te zorgen dat muggen buitenshuis blijven door gebruik te maken van horren of ramen en deuren dicht te houden. Ook een ventilator kan helpen om muggen op afstand te houden. Zorg verder dat er geen stilstaand water in je tuin is en dek de regenton af. Ben je toch gestoken? Wat menthol strooipoeder of een crème tegen de jeuk kunnen helpen.

Opgezette voeten

Bij warm weer kunnen je voeten en enkels dikker worden door het vasthouden van vocht. Bewegen is goed om het te voorkomen of tegen te gaan. Blijf niet te lang achter elkaar zitten en voorkom ook dat je lang moet staan. Het beste is om regelmatig even een stukje te lopen.

Je kunt ook de kuitspieren trainen door afwisselend op je tenen en je hielen te staan. Heb je opgezette voeten? Leg dan je benen omhoog, bijvoorbeeld door dwars op de bank te zitten met een kussen onder je benen. Bij het slapen kun je een kussen onder je benen leggen of het voeteneinde van het bed iets omhoog te doen.

5 tips bij een hittegolf

  1. Drink genoeg

    Zorg dat je minstens 2 liter vocht per dag drinkt, ook al heb je geen dorst. Neem een flesje water mee als je op pad gaat.

  2. Bescherm jezelf tegen de zon

    Draag een zonnebril en een pet of een hoed. Smeer je in met zonnebrandcrème en blijf zoveel mogelijk in de schaduw.

  3. Zorg voor verkoeling

    Draag dunne, ademende kleding en leg af en toe een natte handdoek in je nek. Ook een ventilator zorgt voor verkoeling. Wat ook lekker is bij extreme hitte: een koud (voeten)bad of koele douche. Slaap onder een laken.

  4. Beperk inspanning

    Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor sporten, wandelen of boodschappen doen. Vermijd in ieder geval inspanning in de middag, als het op z’n heetst is.

  5. Houd je woning koel

    Voorkom dat het binnen te warm wordt door gebruik te maken van zonwering. Houd overdag de ramen, deuren en gordijnen dicht aan de zonkant. Zet ’s avonds en ’s ochtends als het koeler is de ramen en deuren open voor frisse lucht.

Flinndal Salie Extract

Salie (salvia officinalis) is een kruid dat belangrijk is voor de vochtregulatie in het lichaam. Van het kruid is bekend dat het helpt bij overmatig zweten*. Salie kan worden gebruikt als smaakmaker in gerechten of worden gedronken als thee. Ook zijn er voedingssupplementen verkrijgbaar met salie-extract, zoals Flinndal Salie Extract.

Aanbevolen producten

Salie Extract
Salie Extract
4,5 sterren
(31)
Vanaf € 17,81
Bekijk product
NovaSOL® Curcumine Forte
NovaSOL® Curcumine Forte
4,5 sterren
(113)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Nachtrust Forte
Nachtrust Forte
4 sterren
(92)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Ontspanning
Ontspanning
4,5 sterren
(26)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Menosol Pro
Menosol Pro
4,7 sterren
(3)
Vanaf € 24,95
Bekijk product
Knoflook
Knoflook
4 sterren
(29)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Groenlipmossel
Groenlipmossel
4,4 sterren
(51)
Vanaf € 17,95
Bekijk product
Fem Balance
Fem Balance
Vanaf € 24,95
Bekijk product
Prikkelbare Darm Syndroom
Prikkelbare Darm Syndroom
4,5 sterren
(42)
Vanaf € 19,95
Bekijk product
Cranberry
Cranberry
4,8 sterren
(158)
Vanaf € 9,95
Bekijk product

Lees ook

Zo kies je gezond in de supermarkt

Zo kies je gezond in de supermarkt

Wist je dat slechts 20% van het aanbod in de supermarkt valt binnen de richtlijnen van gezonde voeding? Met onze tips lukt het je beter om gezondere keuzes te maken.

Lees meer Lees meer
Lasagne met pompoen

Lasagne met pompoen

Lasagne is altijd lekker! Voor wat variatie kun je eens pompoen gebruiken in plaats van tomaat. Dat maakt het ook lekker herfstig.

Lees meer Lees meer
Hoe zit het nou echt met je bloeddruk?

Hoe zit het nou echt met je bloeddruk?

Je bloeddruk is een belangrijke indicator van je gezondheid. Maar wat is bloeddruk nou precies en wat kun je doen om deze gezond te houden?

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Eerste hulp bij zomerperikelen"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties