5 vragen over zweten
Of je nu een fanatieke sporter bent of simpelweg buiten loopt op een warme zomerdag, zweten is iets wat we allemaal ervaren. Het is een natuurlijk en essentieel proces dat ons lichaam helpt af te koelen en te ontgiften. Desondanks bestaan er veel vragen en misvattingen over zweten. Wat is bijvoorbeeld een normale hoeveelheid zweet? Hieronder worden vijf veelgestelde vragen over zweten beantwoord!
1. Waarom zweten we?
Zweten is een manier voor ons lichaam om af te koelen wanneer onze lichaamstemperatuur stijgt. Dit kan gebeuren als gevolg van warm weer, sporten, een spannende situatie, pittig eten of bij gevoelens van angst of stress. Wanneer we zweten, verdampen de waterdruppeltjes op onze huid en wordt er warmte onttrokken aan ons lichaam. Hierdoor wordt onze lichaamstemperatuur weer normaal. Bovendien helpt zweten om afvalstoffen uit ons lichaam te verwijderen.
2. Waar komt zweet vandaan?
Wist je dat slechts 1 procent van al ons zweet onder onze oksels vandaan komt? We lijken veel meer te zweten onder onze oksels, omdat die plek minder goed ventileert en het zweet daardoor minder snel verdampt. Maar zweet wordt geproduceerd door zweetklieren over ons hele lichaam.
Twee soorten zweetklieren
Er zijn twee soorten zweetklieren: eccriene en apocriene zweetklieren. De eccriene zweetklieren zijn over ons hele lichaam verspreid en spelen een belangrijke rol bij de regulatie van onze lichaamstemperatuur. De apocriene zweetklieren bevinden zich voornamelijk in de oksels en rond de geslachtsorganen. Deze zweetklieren scheiden een geurvloeistof af, die feromonen bevat. Feromonen spelen een belangrijke rol bij de communicatie en sociale interactie tussen individuen van dezelfde soort. Ze worden door zowel insecten, dieren als mensen geproduceerd.
3. Wat veroorzaakt de typische zweetgeur?
De slechte geurtjes die gepaard kunnen gaan met zweten, worden veroorzaakt door de bacteriën die op onze huid leven. Zweet zelf is reukloos. Wanneer deze bacteriën in contact komen met de eiwitten in het zweet, zetten ze het zweet om in geurstoffen wat een zweetlucht kan veroorzaken.
4. Hoeveel liter zweet produceer je per dag?
Op de zweetvlekken op je kleren na, is het moeilijk om de exacte hoeveelheid zweet te meten die je per dag produceert. Zweet verdampt. Bovendien varieert de hoeveelheid zweet die iemand produceert sterk. Sommige mensen zweten veel meer dan anderen, zelfs onder dezelfde omstandigheden.
Over het algemeen wordt aangenomen dat het normaal is om tussen de 0,5 en 1,5 liter zweet per dag te produceren, afhankelijk van de mate van fysieke inspanning en andere omgevingsfactoren, zoals warm weer. Wil je graag weten hoeveel jij exact zweet dan bestaan er speciale zweetmetingsapparaten.
5. Hoe kan je zweten verminderen?
Heb je de neiging om snel en veel te zweten? Dan zijn er verschillende manieren om zweten te verminderen, afhankelijk van de oorzaak:
- Naast dat een goede hygiëne en een deodorant (zonder aluminiumzouten) belangrijk zijn, zijn er ook een aantal voedingsmiddelen die net zweetversterkend kunnen werken. Denk aan peper, ui, knoflook, eieren, fastfood en geraffineerde producten.
- Ook is het verstandig om alcohol met mate te drinken. Alcohol verwijdt namelijk de bloedvaatjes onder de huid, waardoor er meer bloed naar de huid stroomt. Hierdoor krijg je het warm en ga je meer zweten.
- Ook het dragen van synthetische stoffen, zoals polyester en nylon, kunnen ertoe leiden dat je meer zweet. Synthetische stoffen absorberen namelijk minder vocht waardoor zweet zich ophoopt op de huid en niet snel verdampt. Het is daarom goed om kleding te dragen gemaakt van luchtige stoffen, zoals katoen of linnen. Deze stoffen ventileren beter waardoor het zweet sneller verdampt.
- Tot slot is van het kruid salie bekend dat het helpt bij overmatig transpireren*. Salie kan worden gebruikt als smaakmaker in gerechten of worden gedronken als thee. Ook zijn er voedingssupplementen verkrijgbaar met salie-extract, zoals Flinndal Salie Extract.
*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer