Terug naar overzicht

De overgang: wat je moet weten en tips

De overgang: wat je moet weten en tips
Pauline
24-7-2024
0 Reacties
vrouw op de bank

De overgang is een natuurlijk onderdeel van het leven van elke vrouw. Hoewel het een onvermijdelijke fase is, kan het ook bijzonder uitdagend zijn. In deze blog bespreken we wat de overgang precies inhoudt, welke symptomen je kunt verwachten en geven we je praktische tips om deze fase van je leven zo soepel mogelijk te doorlopen.

Menopauze vs. overgang

De termen ‘menopauze’ en ‘overgang’ worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze hebben verschillende betekenissen en verwijzen naar verschillende fases in het leven van een vrouw. Zo markeert de menopauze het einde van de menstruatiecycli en wordt officieel gediagnosticeerd nadat je 12 maanden achtereenvolgens geen menstruatie meer hebt gehad. Dit gebeurt meestal rond de leeftijd van 45 tot 55 jaar, maar het kan eerder of later voorkomen.

De periode voorafgaand aan de menopauze, bekend als de overgang of perimenopauze, kan enkele jaren duren en gaat gepaard met hormonale veranderingen die verschillende symptomen kunnen veroorzaken.

Veelvoorkomende symptomen

Tijdens de overgang neemt de productie van het hormoon oestrogeen af. Dit zorgt voor een reeks ongemakken die met de overgang gepaard kunnen gaan. Elke vrouw ervaart de overgang anders, maar enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Opvliegers: het plotseling erg warm krijgen en zweten.
  • Nachtelijk zweten: overmatig zweten tijdens de slaap.
  • Slaapproblemen: moeite met in slaap vallen of doorslapen.
  • Stemmingswisselingen: wisselende emoties en prikkelbaarheid.
  • Gewichtstoename: vooral rond de buikstreek.
  • Vaginale droogheid: wat kan leiden tot ongemak tijdens het vrijen.
  • Droge mond, huid en droge ogen: door de daling van oestrogeen drogen slijmvliezen uit, met als gevolg een droge mond en ogen, maar je kunt ook last krijgen van een droge huid.
  • Verminderd libido: minder zin in seks.

Tips voor de overgang

Het is in deze periode extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Om de symptomen van de overgang beter te beheersen, zijn er verschillende tips die je kunt uitproberen:

  1. Blijf actief
    Regelmatige lichaamsbeweging helpt niet alleen om een gezond gewicht te behouden, maar kan ook opvliegers en stemmingswisselingen verminderen. Probeer minstens 30 minuten per dag te bewegen, zoals wandelen, fietsen of yoga.
  2. Eet gezond
    Een gebalanceerd dieet rijk aan fruit, groenten, volkorenproducten, magere eiwitten en gezonde vetten kan je algehele gezondheid verbeteren. Vermijd suiker, cafeïne en alcohol, omdat deze opvliegers kunnen verergeren.
  3. Drink voldoende water
    Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven en symptomen zoals opvliegers en een droge huid te verminderen.
  4. Verminder stress
    Technieken zoals meditatie, diepe ademhaling, en mindfulness kunnen helpen om stress te verminderen en je stemming te verbeteren.
  5. Creëer een slaaproutine
    Creëer een rustige en comfortabele slaapomgeving, beperk schermtijd voor het slapengaan en houd een consistent slaapschema aan.
  6. Praat erover
    Het delen van je ervaringen met vrienden, familie of een steungroep kan emotionele ondersteuning bieden. Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent.
  7. Raadpleeg je huisarts
    Raadpleeg je huisarts als je ernstige symptomen ervaart. Er zijn verschillende medische behandelingen en hormoontherapieën beschikbaar die kunnen helpen.

Extra ondersteuning nodig?

Flinndal heeft een ruim assortiment supplementen die je ondersteunen bij de overgang. Zo hebben we Menosol Pro, Flinndal Overgang Formule 10 in 1 en Salie Extract.

  • Menosol Pro is een supplement waarbij wetenschap en natuurlijke ingrediënten samenkomen. Met gepatenteerde stoffen, kruidenextracten en specifieke vitamines en mineralen ter ondersteuning van een comfortabele menopauze*. Zo staat maca, een plant uit Peru, bekend om zijn gezondheidsvoordelen zoals het bevorderen van het libido en het verhogen van energie en vitaliteit*. Maca ondersteunt ook het behoud van botsterkte tijdens de overgang*. Damiana extract werkt als afrodisiacum en verhoogt het libido.

    Safr’Inside™, een innovatief saffraan extract, bevordert de emotionele balans en vermindert stemmingswisselingen. Wilde yam helpt bij hormonale veranderingen en overgangsverschijnselen zoals opvliegers en rusteloosheid*. De formule bevat ook vitaminen en mineralen zoals Vitamine A, B6, B11, D3 en calcium, die bijdragen aan huidgezondheid, hormonale balans, botondersteuning, en het immuunsysteem.
  • Flinndal Overgang Formule 10 in 1, zit boordevol ingrediënten die je helpen om de overgang zo goed mogelijk door te komen. Het helpt bij maar liefst 10 veelvoorkomende overgangsverschijnselen. Het bevat ingrediënten, zoals duindoorn voor de slijmvliezen, kuisboom, wilde yam en zilverkaars voor opvliegers en prikkelbaarheid, magnesium voor de gemoedstoestand, geheugen en vermoeidheid, chroom voor de bloedsuikerspiegel en spijsvertering, en vitamine D en A voor botten, spieren en het immuunsysteem.
  • Flinndal Salie Extract. Salie is niet alleen een bekend keukenkruid, maar ook nuttig voor de vochtregulatie en vermindert zweetafscheiding, wat helpt bij (nachtelijke) opvliegers tijdens de overgang*. Alfalfa, een voedzame spruitgroente, helpt ook bij het tegengaan van opvliegers*. Samen vormen deze biologisch geteelde plantaardige krachtpatsers een effectieve combinatie tegen overgangsverschijnselen.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Aanbevolen producten

Overgang Formule 10 in 1
Overgang Formule 10 in 1
4,2 sterren
(152)
Vanaf € 13,95
Bekijk product
Menosol Pro
Menosol Pro
5 sterren
(2)
Vanaf € 24,95
Bekijk product
Arthorol Pro
Arthorol Pro
4,3 sterren
(40)
Vanaf € 24,95
Bekijk product
Prosta QR
Prosta QR
3,7 sterren
(15)
Vanaf € 24,95
Bekijk product
Probiotica
Probiotica
4,8 sterren
(88)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Salie Extract
Salie Extract
4,5 sterren
(31)
Vanaf € 17,81
Bekijk product
NovaSOL® Curcumine Forte
NovaSOL® Curcumine Forte
4,5 sterren
(112)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Pro Collageen Complex
Pro Collageen Complex
4,3 sterren
(12)
Vanaf € 39,95
Bekijk product
ZenRylax
ZenRylax
5 sterren
(9)
Vanaf € 24,95
Bekijk product
Tablettensnijder
10% Korting
Tablettensnijder
4,1 sterren
(20)
Vanaf € 5,35
Bekijk product

Lees ook

Alles over Omega-3

Alles over Omega-3

Wist je dat er verschillende soorten omega-3 zijn? En heeft een omega-3-supplement zin? Wij beantwoorden in deze blog 5 veelgestelde vragen over omega-3.

Lees meer Lees meer
Overnight oats met banaan

Overnight oats met banaan

Op zoek naar een snel en gezond ontbijt? Probeer dan eens overnight oats! Wij delen ons favoriete recept en waarom het zo gezond is.

Lees meer Lees meer
5 vragen over koffie

5 vragen over koffie

In deze blog beantwoorden we de 5 meest gestelde vragen over ons geliefde bakkie troost.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"De overgang: wat je moet weten en tips"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties

Lees ook

Vitaminetest