7 manieren om eten gezond te bereiden
Wanneer je gaat koken, kan je een keuze maken uit tal van verschillende bereidingsmethodes. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor koken, roerbakken of grillen. Maar wist je dat de manier van bereiden bepalend is voor de hoeveelheid voedingsstoffen die uiteindelijk over blijven?
Kook bewust, zo krijg jij voldoende voedingsstoffen binnen
Hoge temperaturen en een lange bereidingstijd kunnen ervoor zorgen dat de voedingswaarde afneemt. Ook het gebruik van veel water kan ervoor zorgen dat voedingsstoffen verloren gaan. Maar welke methodes moet je dan kiezen om gezond te eten? Wij hebben de 7 beste bereidingsmethodes voor je op een rijtje gezet.
1. Koken
Koken is het gaar maken van eten in kokend water. Groentes of aardappelen koken is gezond, omdat je geen boter of olie hoeft toe te voegen. Het is dus vetarm. Maar groenten verliezen wel voedingstoffen als je deze te lang kookt. Met name vitamine C lost gemakkelijk op in kokend water. Kook groenten daarom niet langer dan nodig en gebruik niet teveel water.
2. Roerbakken
Roerbakken is het al omscheppend klaarmaken van verschillende ingredienten. Het is gezond, omdat het eten snel gaar wordt. En door eten te roerbakken zorg je ervoor dat het dichtschroeit. Dit is gunstig, want voedingsstoffen blijven zo bewaard en er wordt weinig vet opgenomen. Ook de smaak en kleur blijven goed.
3. Grillen
Met grillen maak je eten klaar, zonder toevoeging van boter of olie. Grillen wordt vaak gebruikt voor vlees of vis. Maar wist je dat je groenten ook prima kunt grillen? Dip je groenten in een heerlijke en gezonde marinade. Meng bijvoorbeeld eens sojasaus met chilisaus en voeg een teentje knoflook toe.
Door marinades toe te voegen worden je groenten niet alleen lekkerder, het zorgt er ook voor dat ze minder snel aanbranden. Zet het vuur niet te hoog en wacht rustig tot het eten gaar is.
4. Stomen
Stomen is ideaal als je vitamines wilt behouden, maar ook de kleur en structuur van verse groenten blijft goed. Dit komt doordat de groenten nauwelijks in aanraking komen met vloeistof zoals water, maar met de stoom. Een gezonde manier om eens te proberen dus. Je zult zien dat het helemaal niet moeilijk is en je groentes heerlijk zullen smaken.
5. In de oven
In de oven kan je veel verschillende maaltijden bereiden zoals vlees, gevogelte, vis, aardappelen en groentes. Je hebt weinig of geen olie nodig dus het is vetarm.
Wil je een keer wat nieuws proberen? Bereid vlees dan eens in een braadzak. Je hoeft geen vet toe te voegen en het vlees blijft lekker mals.
6. Droogbakken
Bakken is het klaarmaken van eten in een pan op heet vuur, zonder toevoeging van water of een andere vloeistof. Maar als je gaat bakken, voeg je automatisch snel wel wat olie of boter toe. Dit is niet altijd nodig. Sommige producten hebben van zichzelf al genoeg vet, zoals rood vlees, (mager) gehakt of vette vis. Niet nodig dus om extra olie of boter toe te voegen. Dit scheelt calorieën.
7. Pocheren
Pocheren is vooral bekend van het gepocheerde eitje. Bij pocheren wordt het voedsel zachtjes gaar in water, bouillon of magere melk. Niet alleen eieren kan je pocheren, ook kip of vis kan je pocheren. Je moet het aan het begin misschien een beetje onder de knie krijgen, maar het zorgt ervoor dat je gezond en vetarm kunt eten.
Ken jij nog meer gezonde manieren om voeding klaar te maken? Of heb je een heerlijk recept wat je graag wilt delen? Laat het ons weten.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer