3 gezonde sausjes
Wie is er nu niet dol op sausjes? Heerlijk bij groenten, brood, vlees, vis en zelfs bij toetjes. Helaas bevatten de meeste kant-en-klare sausjes veel vetten omdat ze op basis van mayonaise of suiker zijn gemaakt. Toch is het niet heel moeilijk om een gezond sausje te maken dat nóg lekkerder is. Hieronder vind je drie recepten. Perfect voor bij de barbecue deze zomer!
Gezond sausje 1: Guacamole
Guacamole is een saus op basis van avocado’s. Heel gezond, want avocado’s zitten boordevol vitaminen en mineralen. Heerlijk voor bij Turks brood!
Hoe maak je het?
Guacamole maak je door twee of drie avocado’s te mengen met twee tenen knoflook, rode chilipeper naar smaak (zonder pit en in kleine stukjes), een kleine tomaat, een kleine ui en wat limoensap. Je kunt zout en peper naar smaak toevoegen.
Gezond sausje 2: Knoflooksaus
Knoflooksaus is vaak gemaakt op basis van mayonaise, maar je kunt deze saus ook prima maken met griekse yoghurt. Dat is gezonder en net zo lekker!
Hoe maak je het?
Meng griekse yoghurt met twee grote tenen knoflook (in kleine stukjes) en voeg peper en zout naar smaak toe. Let op! De smaak van knoflook wordt sterker als je de saus even laat staan. Kijk daarom na een paar uur altijd even of de saus naar smaak is en voeg desgewenst nog wat extra knoflook of yoghurt toe.
Gezond sausje 3: Chilisaus
Een gezonde variant op de kant-en-klare chilisaus en met maar drie ingrediënten! Deze saus is zonder suiker, dus iets minder zoet dan de chilisaus van de supermarkt.
Hoe maak je het?
Snipper de ui, snijd de paprika in kleine stukjes en snijd de peper in ringetjes (verwijder de pitjes). Fruit de ui en voeg daarna de paprika en peper toe. Voeg na 10 minuten water toe, zodat de groenten net niet onder water staan en breng dit aan de kook. Pureer de groenten vervolgens met een staafmixer of blender (zo glad als gewenst). Om de gewenste dikte te krijgen kun je wat extra water toevoegen (de saus wordt dan dunner) of de saus nog even laten koken (de saus wordt dan dikker).
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer