10.000 stappen per dag veel? Niet met onze 7 tips
Mensen zitten tegenwoordig te veel. Helemaal als je te maken hebt met een zittend beroep zoals een kantoorbaan. Uit verschillende onderzoeken blijkt dan ook dat zitten het nieuwe roken is geworden. Het advies is daarom om dagelijks minimaal 10.000 stappen te zetten. Waar komt dit aantal vandaan? En hoe gaat het jou lukken om dagelijks die 10.000 stappen te halen? Wij helpen je op weg met onze 7 tips!
Waarom 10.000 stappen?
Het advies om dagelijks 10.000 stappen te zetten komt van de Japanse arts Dr. Yoshiro Hatano. Hij toonde aan dat mensen die dagelijks voldoende bewegen een betere gezondheid hebben. Daarom besloot hij om de minimale hoeveelheid beweging per dag uit te drukken in het aantal stappen, zodat mensen een goede richtlijn hebben.
Volgens Dr. Yoshiro Hatano zet de mens gemiddeld zo’n 5.000 tot 6.000 stappen per dag. Om aan voldoende beweging te komen, zouden dat minimaal 10.000 stappen moeten zijn en het liefst op middelmatige intensiteit. Dit betekent dat je stevig doorwandelt.
Inmiddels hebben meerdere onderzoeken aangetoond dat 10.000 stappen per dag inderdaad een gezond streven is. In Nederland heeft de Gezondheidsraad een advies opgesteld voor beweging. Deze is niet zozeer uitgedrukt in aantal stappen, maar in een aantal minuten beweging en intensiteit daarvan. Volgens dit advies zouden we minimaal 150 minuten per week matige of zwaar intensieve inspanning moeten leveren, verspreid over meerdere dagen. Daarbij is het advies ook om minimaal 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen zoals krachttraining en ouderen doen er goed aan om balansoefeningen te doen. Ook wordt benadrukt om veel stil zitten juist te voorkomen.
7 tips om aan 10.000 stappen per dag te komen
Bewegen is dus gezond. Dat is niks nieuws. Klinkt 10.000 stappen jou als een onhaalbaar doel? Met onze 7 tips red jij het ook makkelijk.
Tip 1. Pak de trap
We zijn verwend met een lift of roltrap, maar er is eigenlijk altijd een optie om de trap te pakken. Doe dit zoveel mogelijk.
Tip 2. Maak een wandeling tijdens de lunch
Wandelen is de ideale manier om aan de 10.000 stappen te komen. Loop met collega’s tijdens de lunchpauze een rondje buiten langs alle kantoren of in een park in de buurt.
Tip 3. Doe lopend boodschappen
Zeker wanneer je beschikking tot een auto hebt, is het heel verleidelijk om deze ook veel te gebruiken. Probeer om voor kleine afstanden de auto in te ruilen voor lopen. Is er een supermarkt op loopafstand van je huis? Laat dan de auto staan en ga wandelen.
Tip 4. Parkeer je auto iets verder weg
Ga je met de auto naar je werk? Parkeer deze dan 15 minuten lopen van het kantoor. Zo pak je toch nog een mooi stukje lopend mee. Ook als je naar een verjaardag of andere afspraak gaat en je hebt hiervoor de auto nodig, is het beter om deze iets verder weg te parkeren en het laatste stukje lopend te doen.
Onze aanbevelingen
Tip 5. Neem een hond
Mensen met een hond komen makkelijker aan 10.000 stappen per dag in verband met het uitlaten. Een hond helpt dus om aan de 10.000 stappen per dag te komen en het is nog eens heel gezellig! Heb je geen hond, dan kun je misschien de hond van kennissen of buren af en toe uitlaten.
Tip 6. Plan in het weekend een wandeluitje
Het weekend is ideaal om uitstapjes te maken naar bos of strand. Je kunt elke week op zoek naar een nieuwe route om zo te ontdekken wat de natuur allemaal te bieden heeft. Ook leuk om te combineren met een hobby zoals fotografie.
Tip 7. Loop met vriendinnen of vrienden
Spreek je graag met vrienden af? Spreek dan eerst af om een stukje te lopen voordat je gaat zitten bij een lunchtentje of restaurant om gezellig te bij te praten.
Bijhouden hoeveel stappen je zet?
Wil je bijhouden hoeveel stappen je dagelijks zet? Met een stappenteller of een wearable zoals een activity tracker kun je snel zien hoeveel stappen je zet. Tegenwoordig bieden ook veel smartphones deze optie.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer