De functie van spieren
Dagelijks zijn we in beweging. Dat doe je zonder dat je er erg in hebt. Daarbij gebruik je niet alleen gewrichten maar ook de spieren!
Het nut van spieren
Spieren zorgen voor de stevigheid van gewrichten en voor stabiliteit. Spieren geven vorm aan ons lichaam samen met de botten en de huid. Bij elke beweging gebruik je spieren, bij het zetten van één stap gebruik je maar liefst 200 spieren. Totaal hebben we meer dan 600 spieren die ieder een eigen functie hebben. Zo zijn sommige spieren betrokken bij de ademhaling, hartslag of spijsvertering en andere helpen weer bij het voortbewegen.
Drie verschillende soorten spieren
1. Skeletspieren
De skeletspieren worden ook wel dwarsgestreepte spieren genoemd omdat ze lange vezels hebben die dwarsgestreept zijn. Deze spieren zorgen ervoor dat je je gewrichten kunt bewegen. Dit zijn overigens de enige spieren die je bewust kunt aanspannen en worden daarom soms ook wel gewillige spieren genoemd.
2. Glad spierweefsel
Dit spierweefsel vind je in het maag-darmstelsel, luchtwegen, bloedvaten en de voortplantingsorganen. Deze spieren zorgen ervoor dat bepaalde stoffen door het lichaam worden verplaatst.
3. Hartspierweefsel
Het hartspierweefsel bevat gladde als dwarsgestreepte spierweefsel en hier heb je geen controle over. Je kunt immers niet zelf bepalen hoe snel of langzaam je hart klopt.
Hoe werkt een spier?
Spieren
kunnen alleen samentrekken en ontspannen, zo worden ze korter en langer. Als je ontspannen
zit of ligt, gebruik je bepaalde spieren niet. Bijvoorbeeld als je op de bank
zit met je armen in je schoot. Dan zijn je spieren
in ontspannen toestand en worden je armen en benen dus ook slap. Je spieren
trekken als het ware aan een lichaamsdeel om deze zo te laten bewegen.
Spieren
hebben energie nodig bij het bewegen. Als we bewegen wordt er vanuit het
ruggenmerg een prikkel naar de spier gebracht. Spieren zijn dus constant in beweging
en dat kost energie. Later op de dag kan het dus zijn dat je spieren
verslappen. Hierdoor kunnen je ogen dichtvallen als je bijvoorbeeld tv
aan het kijken bent. Dat is ook de reden waarom je hoofd soms naar
voren valt als je bijna in slaap doezelt bijvoorbeeld in de bus of trein naar huis.
Magnesium
Er zijn verschillende voedingsstoffen die het lichaam en de spieren helpen bij het bewegen. Zo helpt magnesium bij de energiestofwisseling, de overdracht van zenuwprikkels en het goed functioneren van de spieren. Magnesium vind je veel in graanproducten, groenten, zuivel en vlees.
Calcium
Calcium is, net als magnesium, goed voor het zenuwstelsel en de spieren. Het helpt zenuwprikkels door te geven en ondersteunt spieren bij het aanspannen.
Kies voor één van de drie producten van Flinndal
Als aanvulling op de dagelijkse voeding kun je kiezen Flinndal Magnesium, Flinndal Calcium Kauwtablet of de combinatie Flinndal Calcium Magnesium. Meer informatie over deze producten vind je op onze productpagina.
Wist je dat:
- De sterkste spier in het lichaam de tong is? (Het sterkste bot is overigens de kaak)
- Mannen gemiddeld 30% meer spieren hebben dan vrouwen?
- Het kleinste spiertje in ons lichaam in het middenoor zit? (Dit heet de Stapedius)
- De spieren in je ogen dagelijks wel 100.000 keer bewegen?
Wie ben ik?
Mijn naam is Inge Hendriks. Ik ben sinds 2007 werkzaam voor Flinndal en geïnteresseerd in alles wat met voeding en gezondheid te maken heeft. Het is een enorm dynamische wetenschap, die voortdurend in beweging is. Dat maakt het zo leuk! Ik heb dan ook diverse opleidingen gevolgd op dit gebied. Naast mijn werk voor Flinndal heb ik mijn eigen website (www.leeffit.nl), voor online advies over gezonde voeding en leefstijl.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer