Zo hoeft gezond eten niet duur te zijn
De prijzen voor boodschappen stijgen al maanden. Maar ook als je wat minder geld te besteden hebt, kan je heel gezond eten. We geven je 8 handige tips om geld te besparen terwijl je toch gezond kiest. Benieuwd? Lees hieronder meer.
Tip 1: wapen je tegen verleidingen
De supermarkt is erop gericht om jou zoveel mogelijk te laten kopen. Wees je daar bewust van en ga goed voorbereid op pad. Doe geen boodschappen met een lege maag en laat kinderen die lekkere trek hebben thuis. Maak vooraf een lijstje met wat je nodig hebt. Zo kun je veel gerichter inkopen doen en wordt je minder verleidt tot de aanschaf van dure, ongezonde kassakoopjes of aanbiedingen van producten die je niet echt nodig hebt.
Tip 2: kies meer voor minder
Kies voor huismerken of budgetmerken. Deze doen qua kwaliteit vaak niet onder voor de A-merken. A-merken zijn duurder omdat er veel reclame voor wordt gemaakt. Dat reclamebudget zie je terug in de prijs. Bonus tip: hoe lager iets in het schap staat, hoe goedkoper de producten.
Ga in plaats van de supermarkt ook eens naar de markt voor je boodschappen. Dat is goedkoper en bovendien kun je er vaak kleinere hoeveelheden kopen, zoals een pond aardappelen of drie ons spinazie. Aan het eind van de dag gaan veel producten voor een prikkie weg, omdat de marktlui ze anders moeten weggooien.
Tip 3: koop groenten van het seizoen
Groenten en fruit zijn goedkoper én lekkerder als je ze in het juiste seizoen koopt. Denk bijvoorbeeld aan koolsoorten en spruitjes in de winter en Hollandse aardbeien en tomaten in de zomer.
Tip 4: kijk eens in de diepvries
Groenten en fruit uit de diepvries bevatten net zoveel goede voedingsstoffen als verse groenten en fruit en zijn vaak stukken goedkoper. Denk aan doperwten, tuinboontjes, spinazie, pompoenblokjes, frambozen, blauwe bessen. Diepvriesgroenten en –fruit zijn lang houdbaar en je hoeft alleen te ontdooien wat je echt nodig hebt, waardoor je niks verspilt. Koop voordeelpakken van diepvriesgroenten en -fruit, en gebruik telkens kleine porties.
Tip 5: let op vet
Ook vet is onmisbaar in een gezond voedingspatroon. Vette producten leveren je gezonde vetoplosbare vitamines en vetzuren. Kies voor een goedkope olijfolie of een andere plantaardige olie (zonnebloemolie, arachideolie). Schenk olie bij gebruik eerst op een lepel en reken ongeveer 1 eetlepel per persoon. Als je zo uit de fles in de pan schenkt, is de fles zo leeg. Wat extra gezonde vetten op je brood? Beleg je boterham met pindakaas, want ook daar zitten gezonde vetten in.
Tip 6: kies voordelige vezels
Gezonde voeding bevat een ruime portie voedingsvezels. Koop volkorenproducten zoals zilvervliesrijst of gedroogde peulvruchten bij de voordeelsupermarkten of mediterrane supermarken. Daar zijn ze goedkoper en kun je ze in grote hoeveelheden inkopen. Koop peulvruchten zoals linzen, bonen en kikkererwten gedroogd en week en kook ze zelf, dat is lekkerder en goedkoper dan uit blik of pot. Doe dat in grote hoeveelheden en vries enkele porties in.
Tip 7: eet niet iedere dag vlees
Eiwitrijke producten zoals vlees, vis, gevogelte en vleesvervangers zijn naar verhouding vaak de duurste producten in je boodschappenmand. De goedkoopste eiwitrijke opties daarvan zijn eieren, peulvruchten, kip met bot en vis uit blik (tonijn, zalm, sardines, makreel) of de diepvries (koolvis, zalm, tilapia). Het is goed om te weten dat elke dag vlees echt niet nodig is. Sterker nog: het is zelfs gezonder om niet elke dag vlees te eten. Dat scheelt in je portemonnee.
Tip 8: gooi niet te snel iets weg
Wees creatief en verwerk die slappe worteltjes en stukjes kool bijvoorbeeld in soepen, sauzen of smoothies. Oud brood kun je roosteren of er tosti’s of wentelteefjes van maken. Meng verschillende groenten samen tot een lekkere traybake voor in de oven of verwerk een restje overgebleven groente door een omelet.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer