Superbelangrijk: Langzaam eten en goed kauwen
Je hebt vaak niet door hoe snel je eigenlijk eet. Eet langzaam, want goed op je eten kauwen is beter dan alles snel weg te schransen.
Waarom langzaam eten en stevig kauwen
Als je kauwt, wordt het eten vermengd met het speeksel in je mond. Hierdoor gaat het eten gemakkelijk door de slokdarm en de maag. De spijsvertering begint dus al in je mond. Als je kauwt, weet je lichaam dat er eten aankomt.
Je neemt voedingsstoffen makkelijker op
Door te kauwen wordt het oppervlakte van het eten groter en breekt de celwand gedeeltelijk open. Dit zorgt ervoor dat de stoffen die in het eten zitten gemakkelijker worden opgenomen en je dus meer voedingsstoffen uit het eten haalt. Vooral bij rauwe groente is het belangrijk om goed te kauwen. Voor extra aanvulling op je voeding is er Flinndal Multi. Deze multivitamine bevat alle 13 vitaminen en 9 essentiële mineralen die je lichaam nodig heeft.
Speeksel beschermt
Als je goed kauwt dan komt er ook meer speeksel bij je eten. Speeksel beschermt je tanden. Het bevat beschermende eiwitten die een beschermlaag op je tanden vormen.
Winderigheid en slechte stoelgang
Grote stukken eten worden minder goed door je maag verteerd. Hierdoor ontstaan er te veel bacteriën en gassen in je darmen. Dit heeft als resultaat dat je een onregelmatige stoelgang krijgt, maar ook winderig wordt.
Let op met drinken
Je bent soms geneigd om eten met drinken weg te spoelen. Dit heeft hetzelfde effect als niet goed kauwen. Grote stukken eten worden dan weggespoeld. Probeer daarom pas na het eten te drinken of neem een slokje als je geen eten meer in je mond hebt.
Sneller verzadigd
Als je rustig eet, voel je je sneller verzadigd. Er wordt namelijk histamine aangemaakt op het moment dat je eet. Dit hormoon komt ongeveer 20 minuten na de eerste hap vrij. Als je te snel eet, zit je al vol voordat dit 'verzadigingshormoon' vrijkomt.
Hoe leer je langzamer eten?
Het kan best moeilijk zijn om langzamer te eten. De snelheid waarin je eet is namelijk een gewoonte. En gewoontes zijn moeilijk af te leren. Sta er daarom bewust bij stil.
- Tel het aantal keer dat je op eten kauwt. Probeer voor jezelf bijvoorbeeld 20 keer per hap te kauwen.
- Geniet van wat je eet. Ga daarom niet voor de tv zitten, maar kies een plek aan de eettafel. Concentreer je op je eten en denk na over wat je proeft. Op die manier ben je geconcentreerd en word je je bewust van de smaken. Ook duurt het langer voordat je het eten op hebt en daardoor kan het verzadigingshormoon histamine zijn werk doen.
- Eet niet elke week hetzelfde. Probeer elke week iets anders te maken zodat je blijft genieten van elke maaltijd. Zo sta je niet op de automatische piloot als je de maaltijd eet.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer