Waarom hebben vrouwen het eerder koud dan mannen?
Mannen en vrouwen kunnen het allebei koud hebben. Algemeen is bekend dat vrouwen het wel eerder koud hebben dan mannen. Zeker bij lage temperaturen in de herfst en winter hebben vrouwen het eerder koud. Hoe komt dit?
Waarom krijgen we het koud?
Allereerst is het goed om te weten waarom we het koud krijgen. In onze hersenen zit een soort thermostaat (de hypothalamus) die onze temperatuur regelt en deze op 37 graden probeert te houden. Bij kou vernauwen de bloedvaten. Hierdoor kan er minder bloed naar de ledematen stromen en blijft het warme bloed dicht bij het lichaam en dus ook bij de belangrijke organen. Het gevolg is dat je koude handen en voeten krijgt. Het hormoon oestrogeen wat bij vrouwen meer aanwezig is, zorgt er bovendien voor dat de bloedvaten zich eerder afsluiten bij kou dan bij mannen.
Koude handen en voeten
Een andere reden waarom (vooral bij vrouwen) de handen en voeten koud worden, is door de bouw van het lichaam. Vrouwen hebben meer vet (25%) dan mannen (15%) en hun vet is beter verdeeld. Vet isoleert tegen de kou van buitenaf, maar zorgt er ook voor dat de warmte van de spieren niet doorstroomt naar de handen en voeten.
Om de handen en voeten weer op te warmen, is het nodig dat bloed naar deze lichaamsdelen stroomt. Bij mannen is dit proces beter geregeld dan bij vrouwen.
Hormonen
Vrouwen hebben maandelijks te maken met schommelingen in hun hormonale huishouding. Het hormoon oestrogeen beïnvloedt de lichaamstemperatuur, waardoor deze gedurende de menstruatiecyclus wisselt. Voor de eisprong zijn vrouwen hierdoor soms een graad warmer dan na de eisprong.
Slapen
Tijdens het slapen daalt onze lichaamstemperatuur. Dat is ook logisch, want we zijn niet actief maar in rust. Het stofje melatonine dat we aanmaken als het tijd is om te gaan slapen, zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur daalt. Bij vrouwen gaat dit sneller dan bij mannen en de temperatuur daalt meer. Dit is ook de reden waarom de voeten van vrouwen in ijsklompjes kunnen veranderen zodra we gaan slapen.
Wat kun je doen tegen kou?
Je kunt in sommige situaties zelf iets doen tegen koude handen en voeten. Draag handschoenen als je naar buiten gaat en trek warme sokken en schoenen aan. Trek verder ook warme kleding aan, zodat je het niet snel koud krijgt en de doorbloeding optimaal is. Ook tijdens het slapen. Daarnaast kan bewegen ook helpen om de doorbloeding te stimuleren, zodat er voldoende bloed naar de uiteinden van je lichaam stroomt.
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer