Volkoren of meergranen, wat is het beste brood?
Brood: het is al jaren populair in Nederland en het verliest – ondanks de groeiende keuze aan levensmiddelen – niets aan populariteit. Gemiddeld eten we per persoon per jaar 60 kilogram brood en dit is al 15 jaar onveranderd. Maar wat weten we eigenlijk van brood? Dat het van meel gemaakt wordt en al door de Egyptenaren werd gegeten zal geen verrassing zijn, maar welk brood het gezondst is en waarom wellicht wel.
Volkorenbrood
Het belangrijkste bestanddeel van volkorenbrood is volkorenmeel, dit is meel gemaakt van de hele graankorrel. Vandaar de naam ‘volkoren’. Bij bruinbrood of tarwebrood worden de kiemen en de zemelen voor een deel uit het volkorenmeel gezeefd zodat er meel overblijft. Bij witbrood is de basisgrondstof bloem. Dit is het meel waarbij alle kiemen en zemelen eruit zijn gezeefd. Zonde, want de meeste mineralen, vitaminen en vezelen zitten nu juist in deze buitenste laag van de tarwekorrel.De meest verantwoorde keuze op basis van wit, bruin en volkoren is dus volkorenbrood. In volkorenbrood zitten de gezonde kiemen en zemelen gewoon in het meel en hierbij ook de meeste voedingsstoffen, vitaminen en voedingsvezels. Voedingsvezels zorgen voor een verzadigd gevoel na het eten van een boterham, waardoor je minder snel weer trek krijgt in een snack.
Meergranenbrood
Zoals de naam al doet vermoeden, wordt meergranenbrood gemaakt van meerdere graansoorten. De meest gebruikelijke zijn gerst, tarwe, maïs, haver en rogge. Het aantal vezels, vitaminen en mineralen in meergranenbrood hangt af van de samenstelling van de granen. Naast deze samenstelling is er nog een eigenschap die de voedingswaarde bepaalt. Zo kan meergranenbrood gemaakt worden van bloem (witbrood basis), meel (bruinbrood basis) of volkorenmeel (volkorenbrood basis). Om deze reden kan meergranenbrood dezelfde voedingswaarde hebben als een witbrood ondanks dat meergranenbrood zo bruin is. De kleur blijkt dus geen houvast te beiden voor het aantal vezels.
Donker is niet beter
Zowel de naam als het donkere uiterlijk van meergranenbrood wekt de suggestie dat het gezonder is dan normaal, lichtbruin volkorenbrood. De donkere kleur van meergranenbrood wordt echter niet op natuurlijke manier verkregen, maar ontstaat door er een kleurtje aan toe te voegen. Dit gebeurt veelal met gebrand mout of een andere donkere kleurstof waarvan een kleine concentratie aan het (volkoren)meel wordt toegevoegd.
Conclusie
Omdat vezels de spijsvertering stimuleren en bijdragen aan een goede stoelgang is het belangrijk te weten in welk brood de meeste vezels zitten. Als je zeker wil zijn dat je vezelrijk brood eet kun je het beste volkorenbrood kopen. Toch liever meergranen? Let er dan op of het meergranenbrood wel is gemaakt op basis van volkorenmeel.
Laat je niet misleiden door de kleur of naam van het brood, maar neem de ingrediënten als leidraad!
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer