Vitamine D: een must in de winter!
Vitamine D wordt ook wel de zonnevitamine genoemd en is daarom extra belangrijk in de winter. Want dan moeten we de zon ontberen en maakt ons lichaam geen vitamine D aan. Waar zit het in en wie heeft extra nodig?
De ‘R’ zit in de maand en van oudsher was dat dé tijd voor een vitamine D supplement. Van september tot en met april vangt onze huid weinig zonlicht voor het aanmaken van vitamine D. Dat is jammer, want zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Gemiddeld krijgen we tweederde van de benodigde hoeveelheid binnen uit zonlicht. Tenminste, als we elke dag minimaal een kwartier tot een half uur buiten zijn met onbedekte huid. Mensen met een donkere huid hebben daar niet eens genoeg aan, omdat een donkere huid van nature minder vitamine D aanmaakt. Ook vijftigplussers en kinderen hebben een verhoogde behoefte aan vitamine D. De Gezondheidsraad adviseert hen tegenwoordig om het hele jaar door een supplement te gebruiken.
Meer dan alleen goed voor de botten
Vitamine D is belangrijk voor het behoud van sterke botten. Het speelt een rol bij de opname van calcium in de botten. Maar vitamine D doet meer! Het draagt ook bij aan het behoud van sterke en soepele spieren. En het helpt niet alleen de botten sterk te houden, maar ook het gebit. Verder heeft vitamine D een positieve invloed op de aanmaak van cellen en weefsels en op het afweersysteem. Dat laatste is in de winter natuurlijk geen overbodige luxe.
Waar zit vitamine D in?
Vitamine D zit vooral in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Ook vlees, eieren en roomboter bevatten wat vitamine D, maar een stuk minder. Omdat het in zo weinig voedingsmiddelen zit, wordt het toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. In olie zit het niet. Gemiddeld krijgen we in Nederland 2 tot 4 microgram vitamine D via onze voeding binnen.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassen is 5 microgram. Kinderen en mensen vanaf 50 jaar of met een verhoogde behoefte wordt geadviseerd dagelijks 10 microgram vitamine D te nemen en mensen vanaf 70 jaar doen er goed aan om dagelijks 20 microgram binnen te krijgen.
Vitamine D: de tips
- Trek erop uit! Ook al is het koud, zorg dat je elke dag buiten komt. Beweging is goed voor de botten. Maak een wandeling en neem daarna een lekkere warme kop thee of soep.
- Zet elke week vette vis op het menu, want vis bevat vitamine D. Ga bij de viskraam haring happen en doe eens makreel of zalm uit blik op de boterham. Vis uit blik bevat namelijk evenveel vitamine D als verse vis.
- Neem een vitamine D supplement in bij de maaltijd. In een maaltijd zit altijd een beetje vet en dat is nodig voor een goede opname van vitamine D.
Doe de test!
Wil jij weten of je een vitamine D aanvulling kunt gebruiken? Binnen minder dan een minuut kom jij dat te weten met de Flinndal vitamine D test. Doe ‘m nu!
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer