Visolie en zwangerschap: gezonde omega-3 vetten voor jou en je baby
Wie zwanger is moet voldoende vette vis eten, hoor je vaak. De ‘vetten’ waar het hier over gaat, zijn omega-3 vetzuren. Het is belangrijk om tijdens je zwangerschap voldoende van deze vetzuren binnen te krijgen. Ze bevatten namelijk diverse gezondheidsvoordelen. In deze blog bespreken we de rol van omega-3 tijdens de zwangerschap, waarom het zo belangrijk is en hoe je ervoor zorgt dat je er genoeg van binnenkrijgt.
Wat is omega-3?
Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetten die je lichaam niet zelf kan aanmaken. Je moet ze dus binnenkrijgen via je voeding. Er zijn drie hoofdtypen omega-3 vetzuren:
- ALA (alfa-linoleenzuur), gevonden in plantaardige oliën zoals lijnzaad- en chiazaadolie;
- EPA (eicosapentaeenzuur), dat voorkomt in vis, schaal- en schelpdieren;
- DHA (docosahexaeenzuur), dat voornamelijk voorkomt in vette vis en algen.
Het belang van omega-3 tijdens de zwangerschap
Omega-3 vetzuren (vooral DHA) zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van je baby. Als je genoeg DHA binnenkrijgt tijdens je zwangerschap, leidt dat tot verbeterde cognitieve en visuele ontwikkeling bij je baby. Het Voedingscentrum raadt aan om voldoende omega-3 binnen te krijgen tijdens je zwangerschap, omdat dit ervoor kan zorgen dat je kindje beter groeit en zelfs de kans op vroeggeboorte kan verkleinen.
Hoeveel omega-3 heb je nodig tijdens je zwangerschap?
Voor zwangere vrouwen adviseren gezondheidsorganisaties, zoals de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum, een dagelijkse inname van ten minste 250 mg DHA. Als je deze hoeveelheid niet met voeding alleen binnenkrijgt, is het belangrijk om dagelijks een omega-3 supplement te slikken.
Voeding met omega-3
De beste bronnen van EPA en DHA - de meest gunstige typen omega-3 vetzuren - zijn ongetwijfeld vette vissoorten. Zalm, sardines, makreel, haring en forel staan bekend om hun hoge gehalte aan deze essentiële vetten. Voor een gezonde zwangerschap kun je het beste twee tot drie porties vette vis per week eten. Als je geen vis eet, omdat je er bijvoorbeeld allergisch voor bent of vegetarisch eet, zijn er alternatieve bronnen beschikbaar. Algenolie is een goede plantaardige bron van DHA en kan dienen als een directe vervanger voor visolie. Algenolie is vooral nuttig omdat het direct DHA levert, het type omega-3 dat zo belangrijk is voor de neurale ontwikkeling van je ongeboren baby.
ALA (alfa-linoleenzuur) zit voornamelijk in plantaardige bronnen zoals walnoten, lijnzaad, chiazaad, en hennepzaden. Koken met koolzaadolie, sojaolie en walnootolie kan ook helpen bij het verhogen van de ALA-inname. Daarnaast zijn groene bladgroenten, zoals spinazie, bronnen van ALA. Door deze producten regelmatig in gerechten te verwerken krijg je meer omega-3 binnen, ook als je geen vette vis eet.
Omega-3 supplementen tijdens de zwangerschap
Al deze voordelen maken dat het gezond is om tijdens je zwangerschap veel producten te eten met omega-3 vetzuren. Maar omdat het soms lastig is om alleen via voeding genoeg omega-3 binnen te krijgen, zijn supplementen een goede aanvulling.
Bij Flinndal vind je hoogwaardige omega-3 supplementen die de ontwikkeling van je baby ondersteunen. Het nemen van omega-3 supplementen is een effectieve manier om ervoor te zorgen dat zowel jij als je kindje de benodigde hoeveelheid van deze belangrijke vetzuren binnenkrijgen, wat de basis legt voor een gezonde ontwikkeling. Ons nieuwste Omega-3-supplement is Omega-3 Vegan Extra Forte. 1 capsule bevat maar liefst 500 mg aan de omega-3 vetzuren: EPA en DHA, uit algenolie. Het is bovendien geproduceerd in de best opneembare triglyceride-vorm, wat betekent dat het gemakkelijk door het lichaam wordt opgenomen en benut.
Doe de test
Benieuwd welk omega-3 supplement het beste bij jouw behoefte past? Doe de test en kom in minder dan 1 minuut te weten welk omega 3-product het beste bij je past.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer