Suikervrije tompoes
Koningsdag komt eraan. Dat betekent oranje tompoezen! Ga dit jaar voor de suikervrije variant.
Benodigdheden voor 2 tompoezen
4 plakjes roomboter diepvries bladerdeeg
200 ml melk
3 volle eetlepels custardpoeder
1 banaan
2 eetlepels rijststroop
1 afgestreken theelepel natuurlijke voedingskleurstof (te koop bij kookwinkels)
Verder nodig:
Spuitzak
Oven
De oven
In een pak diepvries bladerdeeg zitten 10 vellen. Ze zijn bevroren dus haal ze uit de verpakking en leg ze op het aanrecht om ze te laten ontdooien.
Je kunt dan de oven alvast voorverwarmen op ongeveer 220 graden. Leg bakpapier in de bakplaat of vet het in halvarine. Dat is handig want zo voorkom je dat het bladerdeeg aan de bakplaat blijft plakken.
Het bladerdeeg
Na ongeveer tien minuten zijn de vellen ontdooid. Snij ze doormidden zodat je rechthoekige vellen overhoudt. Prik er wat gaatjes in met je vork. Dit is nodig omdat het vocht dan gemakkelijk kan worden afgevoerd. Leg ze vervolgens op de bakplaat in de oven en bak ze ongeveer 20 tot 25 minuten.
Suikervrije room
Breng 150 ml melk langzaam aan de kook. Meng ondertussen de overige 50 ml melk en custard met elkaar. Blijf goed roeren. Als de 150 ml melk voldoende verwarmt is kan de custard bij de melk in het pannetje. Blijf roeren tot alle klontjes zijn verdwenen. Laat vervolgens het mengsel nog 3 minuten zachtjes pruttelen. Daarna mag het mengsel 10 minuten afkoelen. Zet het mengsel tot slot nog een kwartier in de koelkast. Schil vervolgens de banaan en snij deze in kleine plakjes. Mix het custardmengsel met de banaan samen tot een geheel.
Het glazuur
Gooi twee eetlepels rijststroop in een schaaltje. Rijststroop is een granenstroop. Ze ontstaan uit volle granen. Ze bevatten dus nog voldoende vitaminen en mineralen. Rijststroop kun je kopen bij natuurvoedingswinkels. Meng dit met een natuurlijke voedingskleurstof. Dit zijn kleurstoffen die in de natuur voorkomen. Je kunt ze meestal via internet kopen, of bij een winkel gespecialiseerd in keukenbenodigdheden.
De tompoes
Doe de suikervrije room in een spuitzak. Pak de velletjes bladerdeeg en spuit de room erop. Dek de room af met een ander velletje bladerdeeg. De tompoezen zijn nu bijna klaar. Maak ze af met het glazuur en de tompoes is helemaal af. Eet smakelijk!
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer