Recept: Hartige taart met kip en groenten
Hartige taart is eenvoudig te maken en is erg geschikt om je restjes groenten in te verwerken. Je kunt verschillende soorten groenten zoals paprika, courgette of ui toevoegen, maar je kunt ook variëren met vlees (zoals kip, ham of spek) en kaas (zoals geitenkaas, Hollandse kaas of blauwe kaas).
Hieronder vind je een recept voor een hartige taart. Dit recept kun je eenvoudig zelf aanpassen door de groenten te vervangen door de groenten die je zelf nog in de koelkast hebt liggen. Ook de kip is optioneel en kun je weglaten of vervangen door een andere vleessoort.
Ingrediënten voor 1 hartige taart (ongeveer 8 stukjes):
- Bladerdeeg of deeg voor het maken van hartige taart
- Boter of olie voor invetten van springvorm
- 400 gram kip
- 1 rode paprika
- 1 courgette
- Champignons
- Ui
- 3 eieren
- Bakje crème fraîche of andere room
- Geraspte kaas
- Zout en peper
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden (of kijk naar de instructies op het pak deeg). Haal de plakjes deeg uit de verpakking en laat ze in tien minuten ontdooien. Vet de springvorm in met wat boter. Haal de plasticjes van het deeg en leg ze in de springvorm. Druk ze goed aan elkaar en snij eventueel het teveel aan deeg weg.
Snij de kip in blokjes en bak deze mooi bruin. Je kunt de kip op smaak brengen met zout en peper. Snij ondertussen de groenten in blokjes en bak deze kort mee met de kip. Leg alles in een vergiet en laat even uitlekken.
Klop de eieren los met de crème fraîche en roer de kaas erdoorheen. Leg vervolgens de groenten op het deeg en giet het eimengsel eroverheen. Strooi nog wat kaas over de taart en zet deze ongeveer 35 tot 45 minuten in de oven.
Geen bladerdeeg in huis?
Deeg voor een hartige taart kun je ook prima zelf maken met slechts een aantal ingrediënten die iedereen eigenlijk altijd wel in de keuken heeft staan.
Ingrediënten voor deeg
- 200 gram bloem
- 1 theelepel zout
- 100 gram koude boter
- 1 ei
- 1 eetlepel koud water
Zo maak je het:
Zeef de bloem en het zout boven een kom en voeg vervolgens de stukjes boter toe. Meng alles goed door elkaar tot er een kruimelig deeg ontstaat (dit mag met de hand of in de keukenmachine). Voeg vervolgens al roerend het ei en het water toe en mix alles tot een samenhangend deeg ontstaat. Is het deeg iets te droog, voeg dan nog wat water toe. Wanneer het deeg te plakkerig is, kun je nog wat bloem toe voegen.
Kneed het deeg kort tot een bal (dit is erg belangrijk, want het deeg mag niet te warm worden van jouw handen) en wikkel het in vershoudfolie. Laat het 30 minuten in de koelkast rusten.
Bestoof een werkblad met bloem en leg het deeg hierop. Rol het uit tot een ronde lap die in jouw springvorm past. Vervolgens kun je de stappen van het recept hierboven volgen om te vullen.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer