Pasta met asperges en zalm
Een typische voorjaarsgroente: asperges! Je hebt witte, groene en zelfs paarse asperges. Ze zijn laag in calorieën en leveren je veel vitamines, mineralen en vezels op. Eet er dus lekker veel van met dit heerlijke recept.
Ingrediënten (voor 2 personen):
- 500 gr witte of groene asperges
- 100 gr volkoren penne
- 1 citroen
- 75 ml crème fraîche
- 1 kleine courgette
- 150 gr gerookte zalm
- 2 el geraspte Parmezaanse kaas
- Peper en zout
Zo maak je het
Bereidingstijd circa 30 minuten.
Schil de witte asperges (groene hoef je niet te schillen) en snij deze in stukken van ongeveer 3 cm. Kook de pasta samen met de aspergestukken in 10-12 minuten gaar. Giet af en vang een beetje van het kookwater op. Is de kooktijd van de penne veel langer of korter dan 10 minuten, kook de asperges en penne dan apart.
Verwarm ondertussen de grill van de oven voor op de hoogste stand. Rasp de schil van de citroen. Pers de helft van citroen uit. Roer de crème fraîche los met het citroensap en het grootste deel van de citroenrasp. Rasp de courgette of snij er met een spiraalsnijder slierten van. Snij de zalm in reepjes.
Schep de courgette, de room en de zalm door de pasta en asperges. Voeg een scheutje van het kookwater toe om het lekker smeuïg te maken. Breng op smaak met peper en zout.
Doe alles in een ovenschaal en bestrooi met de geraspte kaas. Laat de kaas even smelten onder de hete grill.
“Liever een vegetarische versie? Vervang de gerookte zalm door een handje gerookte amandelen. Hak de amandelen grof en strooi ze voor het serveren over de pasta.”
Asperges
Het aspergeseizoen is hét moment om te genieten van deze heerlijke groente op zijn best. Jaarlijks start op de tweede donderdag van april officieel het aspergeseizoen. Tot eind juni is het “witte goud” dan volop verkrijgbaar. Naast witte asperges, heb je ook groene én paarse soorten. Witte asperges groeien onder de grond, terwijl groene boven de grond uitsteken en hun groene kleur danken aan hun blootstelling aan licht.
Het kiezen van de juiste asperges is belangrijk voor het bereiken van de beste smaak. Verse asperges hebben heldere kleuren en stevige stengels zonder tekenen van uitdroging. Het is belangrijk om ze snel te koken of te stomen om hun smaak en voedingsstoffen te behouden. Zo bevatten asperges veel vezels, vitamine C, foliumzuur en kalium.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer