5 vragen over intermittent fasting
Regelmatig eten is goed voor je, hebben we geleerd. Toch zijn er steeds meer aanwijzingen dat het gezond is af en toe even niets of heel weinig te eten. “Intermittent fasting” (intermitterend vasten) heet dat. Wat doet dat voor je lichaam? We beantwoorden de 5 meest gestelde vragen.
1. Wat doe je (en laat je) bij intermittent fasting?
Bij de meest bekende vorm van intermittent fasting rek je als het ware de tijd tussen de eetmomenten flink op. Je eet daarbij bijvoorbeeld alleen tussen 12.00 en 20.00 uur. De overige 16 uur vast je. Een andere manier is 2 dagen per week vasten en de overige dagen je gebruikelijke eetpatroon aanhouden. Op zo’n vastendag eet je wel iets, maar veel minder dan normaal. Denk aan zo’n 500 tot 600 kcal (een kwart van je normale energiebehoefte). De nadruk ligt daarbij op veel groenten, eiwitrijke voedingsmiddelen en weinig koolhydraten.
2. Wat is het voordeel van vasten?
Vasten is niks nieuws: onze verre voorouders, de jagers en verzamelaars, deden het al. Zij hadden geen dagelijks ritme van drie hoofdmaaltijden met tussendoortjes. Ze waren afhankelijk van dat wat ze vonden en aten soms over een langere periode weinig of niets. Ons lichaam kan dat prima aan, sterker nog: het kan juist goed zijn als je stofwisseling even rust krijgt. Voortdurend verteren is namelijk een flinke klus. Intermittent fasting wordt dan ook vaak gedaan omdat het goed zou zijn voor de algehele gezondheid. Al zijn de langetermijneffecten op de gezondheid nog onvoldoende aangetoond.
3. Waar moet je op letten tijdens intermittent fasting?
Als je regelmatig vast en maaltijden overslaat, wordt het best moeilijk om alle gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen. Let er daarom op dat je tijdens de eetmomenten je lichaam voedt met gezonde voedingsstoffen zoals eiwitten, gezonde vetten en vezels. Een prettig bijeffect van vasten is dat de zin in snelle suikers afneemt, en je minder behoefte hebt aan snoepen en snacken.
Ook voldoende drinken is belangrijk. Tijdens het vasten kun je namelijk veel vocht verliezen. Voorkom dat je lichaam uitdroogt en drink zeker 1,5 tot 2 liter per dag. Denk aan (bruis)water, bouillon en thee of koffie zonder suiker. Bijkomend voordeel: vocht vult je maag en zorgt ervoor dat je minder snel weer trek hebt.
4. Honger is toch niet gezond?
Honger of trek is misschien een gevoel waar je helemaal niet (meer) aan gewend bent. Maar een beetje gezonde trek als de etenstijd nadert, is prima. Het betekent dat je maag echt leeg is en dat je spijsvertering toe is aan een volgende portie eten. Heb je lekkere trek tussendoor? Realiseer je dat dat geen echte honger is. Vaak krijg je trek omdat je gewend bent aan tussendoortjes, omdat je weet dat er koekjes in huis zijn, omdat je je verveelt of omdat je moe bent. Afleiding helpt. Maak een wandeling, bel vrienden of drink een kop thee. Na 20 minuten is die lekkere trek vaak weer verdwenen.
5. Is intermittent fasting geschikt voor iedereen?
Nee. Als je een te laag lichaamsgewicht hebt, veel stress hebt, zwanger bent, een eetstoornis hebt of een chronische ziekte hebt, kun je beter niet vasten. Voor iedereen geldt: luister tijdens het vasten goed naar je lijf. Voelt het vasten voor jou om de een of andere reden niet goed? Forceer het dan niet. Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer