Homemade granola
Zelf granola maken is een leuk klusje. In no time heb je een lekkere voorraad in huis. Heerlijk met yoghurt of kwark en vers zomerfruit. Zoals aardbeien!
Ingrediënten voor circa 10 porties
- 150 g gemengde noten
- 150 g havermout
- 25 g sesamzaad
- 25 g gebroken lijnzaad
- 25 g zonnebloempitten
- 25 g pompoenpitten
- 2 eetlepels kokosolie
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel kaneel
- 50 g extra pure chocolade
- Extra nodig: bakplaat met bakpapier
Bereiding
Verwarm de oven voor op 170 ºC. Hak de noten grof. Meng in een kom de noten, havermout, zaden en pitten. Verwarm de kokosolie in een steelpan en roer er de honing en kaneel door. Meng dit door het notenhavermoutmengsel. Spreid het mengsel uit over de bakplaat die je met bakpapier hebt bekleed. Rooster het mengsel ongeveer 15 minuten in de oven. Hou goed in de gaten dat het niet te bruin kleurt, want dan wordt het bitter. Laat de granola afkoelen. Hak de chocolade grof en meng die door de granola. Bewaar in een afgesloten pot.
Ontbijt in laagjes
Deze granola is heerlijk met yoghurt en vers zomerfruit. Het ziet er extra mooi uit als je een hoog glas gebruikt en daarin laagjes yoghurt afwisselt met laagjes fruit en granola.
"Wist je dat het heel lekker is om aardbeien te combineren met peper, met basilicum of met balsamico-azijn?"
Variatie!
Op dit recept kun je eindeloos variëren. Je kunt minder noten en meer zaden en pitten toevoegen, of bijvoorbeeld alleen hazelnoten of walnoten gebruiken. In plaats van chocolade kun je ook kokosvlokken of gedroogd fruit zoals rozijnen of gehakte abrikozen toevoegen.
Zomerkoninkjes
Wat past er beter bij de zomer dan Hollandse aardbeien? Niet voor niets worden deze vruchten ook wel zomerkoninkjes genoemd. Aardbeien bevatten veel vitamine C, bijna 60 mg per 100 gram. Van de populairste fruitsoorten bevat alleen kiwi meer vitamine C. Aardbeien bevatten ook foliumzuur. Ze bevatten weinig calorieën en relatief weinig suiker. Wist je dat het heel lekker is om aardbeien te combineren met peper, met basilicum of met balsamico-azijn? Door die contrasterende smaken komt de natuurlijk zoete smaak van aardbeien nog beter tot zijn recht.
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer