Het nut van voedingsvezels
Voedingsvezels is een verzamelnaam voor onverteerbare koolhydraten uit voeding. Je lichaam kan vezels dus niet goed verteren, daardoor komen ze vrijwel onaangetast terecht in de dikke darm. En dat is precies wat je lichaam nodig heeft. Want in de dikke darm doen die vezels nuttig werk.
Waar zijn vezels goed voor?
Vezels zitten vooral in granen, zaden, noten, fruit, groenten en peulvruchten. Er zijn dus veel soorten vezels die elk (deels) verschillende eigenschappen hebben. Maar ze hebben volgens de Nederlandse Gezondheidsraad altijd één van de volgende voordelen: ze versnellen de doorgang van voedsel door het maag-darmkanaal, hebben een gunstige invloed op de ontlasting, het cholesterolgehalte en de bloedsuikerspiegel.
Zo bevorderen tarwevezels bijvoorbeeld een natuurlijke stoelgang. Ze trekken namelijk vocht aan in de darmen en ze laten de darmen beter bewegen. Door het vocht wordt de ontlasting zachter en samen met een goede darmbeweging komt de ontlasting makkelijker naar buiten.
Volgens het Voedingscentrum helpen vezels je ook om een gezond gewicht te behouden. Want ze zetten je maag en darmen flink aan het werk en geven zo langer een vol gevoel waardoor je minder snel weer trek krijgt.
Hoeveel voedingsvezels heb je nodig?
Volgens het Voedingscentrum is het voor een volwassene goed om 30 tot 40 gram voedingsvezels per dag binnen te krijgen. Uit onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt 90% van de mensen dit niet te halen. Gemiddeld krijgen we 19 gram per dag binnen. Volgens de Europese Unie is het wetenschappelijk bewezen dat bij een hoeveelheid vanaf 6 gram tarwevezel per dag dit al wel een gunstige invloed heeft op de stoelgang. Maar meer is dus beter!
Een optimaal resultaat
Naast het zorgen voor voldoende vezels kun je nog meer doen voor een goede stoelgang. Drink minimaal 1,5 tot 2 liter vocht per dag. Want om hun werk in je darmen goed te kunnen doen, hebben vezels vocht nodig. En wat ook goed helpt, is beweging. Want dat stimuleert (net als het eten van vezels) de darmwerking. Zo ga je voor een optimaal resultaat!
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer