Terug naar overzicht

Gezonde lunch met smoothies

Gezonde lunch met smoothies
Flinndal
7-7-2014
0 Reacties

Gezonde lunch met smoothies

We zijn vaak zo druk met onze dagelijkse bezigheden dat het moeilijk is om toch een momentje te pakken om aandacht te besteden aan een gezonde lunch. Het is zoveel makkelijker om gewoon snel een bammetje met kaas aan je bureau of onderweg te eten, of de lunch geheel over te slaan.

De lunch is net als het ontbijt een heel belangrijke maaltijd, dus als je weinig tijd hebt kun je wellicht een van de onderstaande recept ideeën  voor een gezonde en slanke lunch! Je kan deze smoothies de avond van tevoren maken en in de koelkast zetten, zodat je ’s ochtends snel op weg kunt.


Top 5 smoothies voor de lunch

Het klinkt gek, maar je kan de voedingswaarden van een shake wat opschroeven zodat het een volwaardige lunch is zonder met eiwitpoeder aan de gang te gaan. Probeer bijvoorbeeld eens een blokje zachte tofu door je smoothie te blenden.


1. Blauwe bes, framboos en biet

  • 150 gram blauwe bessen en frambozen 
  • 50 gram gekookte bieten 
  • 100 ml melk (bijvoorbeeld soja, amandel of gewone melk) 
  • 150 gram zachte tofu 
  • Honing naar smaak

Doe alle ingrediënten in een blender en mix het door elkaar. Je kunt hier eventueel ook wat peterselie aan toe voegen. Dit kruid zit boordevol ijzer en is hierdoor erg gezond. Ook een stukje komkommer is lekker om toe te voegen voor een frisse bite. Wil je de smoothie juist wat zoeter? Voeg dan wat honing toe naar smaak.


2. Avocado, peer en appel

  • 1 avaocado
  • 1 appel of peer 
  • 1 schep Brinta of chiazaad 
  • Beetje water of melk

Avocado’s zijn ontzettend lekker in smoothies en ze zijn heel erg voedzaam! Avocado’s zijn een goede bron van gezonde vetten, vezels en kalium. Ze maken net als een banaan de smoothie wat romiger en dikker.

Doe een  avocado in de blender en voeg daar een appel of een peer aan toe zonder schil. Voeg wat water of melk toe om de smoothie en mix alles door elkaar met een blender. Is de smoothie nog te dik? Voeg dan wat extra water of melk toe. Een schepje Brinta en/of chiazaad maakt je smoothie net iets gezonder.


3. Banaan en boerenkool

Zowel boerenkool als spinazie bevat ontzettend veel goede voedingsstoffen. Zo bevat 100 gram spinazie al 4 mg ijzer en 650 mg kalium. En boerenkool is een erg goede bron van calcium en vitamine C.

  • 1 Banaan
  • Scheut amandelmelk
  • Sap van 1 citroen
  • Handje boerenkool (vrij groot handje)
  • Eetlepel magere (Griekse) yoghurt
  • Chilipoeder
Doe de banaan met een scheutje amandelmelk en wat sap van een citroen in de blender. Voeg vervolgens een handje boerenkool toe met een eetlepel magere yoghurt. Om jouw smoothie wat pittiger te maken kun je wat chilipoeder toe voegen. Mix alles met een blender door elkaar. Wanneer de smoothie na het blenden nog wat te dik is, voeg dan wat extra melk of water toe. 


4. Spinazie, boerenkool, peer en banaan

  • 1 hand vol rauwe spinazie
  • 1 hand vol boerenkool
  • 1/2 peer
  • 1 banaan uit de vriezer
  • 350 ml amandelmelk (of sojamelk of sinaasappelsap)
  • 1 eetlepel honing
Doe alle ingrediënten in de blender en mix alles door elkaar. Voeg een eetlepel honing toe om de smoothie wat zoeter te maken. 


5. Banaan en pindakaas

Pindakaas is lekker én gezond. Zolang je niet teveel pindakaas eet is het erg goed voor je. Al bevat het per 100 gram veel calorieën is het een uitstekende bron van goede vetten. Het bevat ook vitamine A, vezels, kalium, magnesium en vitamine E.

  • 1 banaan
  • 1 eetlepel pindakaas
  • 300 ml soja/amandel/halvolle/magere melk

Een smoothie met pindakaas klinkt wat gek, maar kan erg lekker zijn. Zeker in combinatie met het zoet van een banaan. Voeg voor deze smoothie de banaan samen met een eetlepel pindakaas toe aan de blender. Voeg vervolgens melk naar keuze toe. Dit kan sojamelk, amandelmelk of gewone melk zijn. Mix alles door elkaar en je smoothie is klaar.

Aandachtspunten bij smoothies

Al zijn smoothies natuurlijk ontzettend lekker, makkelijk en gezond bevatten ze vaak niet alle voedingsstoffen die je nodig hebt in een maaltijd. Wees hiervan bewust en zorg dat je bijvoorbeeld bij het ontbijt of avondeten zorgt voor de juiste soorten en hoeveelheden koolhydraten, vezels en eiwitten. Zoek het balans in de voeding die jij prettig (en lekker) vindt. Ook adviseren wij om een handje havermout of havervlokken toe te voegen. Havervlokken bevatten veel langzame koolhydraten dat er voor zorgt dat je zo niet snel honger krijgt. Brinta is behoorlijk vezelrijk en bevat B-vitaminen en mineralen zoals magnesium en ijzer voor een goede start van de dag.

Smoothies zijn een uitstekende manier om restjes groente en fruit op te maken. We gooien soms fruit weg als het net een beetje te rijp is om zo uit de hand te eten, maar dat is juist perfect voor je smoothie. Experimenteer en vind de combinaties die jij lekker vindt! 

Heb je liever 's ochtends een smoothie? Ook hier hebben we een top voor je samengesteld. Lees hier vijf lekker ontbijtshakes.

Lees ook

Wat kunnen we leren van de Blue Zones?

Wat kunnen we leren van de Blue Zones?

De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!

Lees meer Lees meer
Hoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?

Hoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?

Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!

Lees meer Lees meer
Dit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D

Dit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D

Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Gezonde lunch met smoothies"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties