Gezonde lunch met smoothies
We zijn vaak zo druk met onze dagelijkse bezigheden dat het moeilijk is om toch een momentje te pakken om aandacht te besteden aan een gezonde lunch. Het is zoveel makkelijker om gewoon snel een bammetje met kaas aan je bureau of onderweg te eten, of de lunch geheel over te slaan.
De lunch is net als het ontbijt een heel belangrijke maaltijd, dus als je weinig tijd hebt kun je wellicht een van de onderstaande recept ideeën voor een gezonde en slanke lunch! Je kan deze smoothies de avond van tevoren maken en in de koelkast zetten, zodat je ’s ochtends snel op weg kunt.
Top 5 smoothies voor de lunch
Het klinkt gek, maar je kan de voedingswaarden van een shake wat opschroeven zodat het een volwaardige lunch is zonder met eiwitpoeder aan de gang te gaan. Probeer bijvoorbeeld eens een blokje zachte tofu door je smoothie te blenden.
1. Blauwe bes, framboos en biet
- 150 gram blauwe bessen en frambozen
- 50 gram gekookte bieten
- 100 ml melk (bijvoorbeeld soja, amandel of gewone melk)
- 150 gram zachte tofu
- Honing naar smaak
Doe alle ingrediënten in een blender en mix het door elkaar. Je kunt hier eventueel ook wat peterselie aan toe voegen. Dit kruid zit boordevol ijzer en is hierdoor erg gezond. Ook een stukje komkommer is lekker om toe te voegen voor een frisse bite. Wil je de smoothie juist wat zoeter? Voeg dan wat honing toe naar smaak.
2. Avocado, peer en appel
- 1 avaocado
- 1 appel of peer
- 1 schep Brinta of chiazaad
- Beetje water of melk
Avocado’s zijn ontzettend lekker in smoothies en ze zijn heel erg voedzaam! Avocado’s zijn een goede bron van gezonde vetten, vezels en kalium. Ze maken net als een banaan de smoothie wat romiger en dikker.
Doe een avocado in de blender en voeg daar een appel of een peer aan toe zonder schil. Voeg wat water of melk toe om de smoothie en mix alles door elkaar met een blender. Is de smoothie nog te dik? Voeg dan wat extra water of melk toe. Een schepje Brinta en/of chiazaad maakt je smoothie net iets gezonder.
3. Banaan en boerenkool
Zowel boerenkool als spinazie bevat ontzettend veel goede voedingsstoffen. Zo bevat 100 gram spinazie al 4 mg ijzer en 650 mg kalium. En boerenkool is een erg goede bron van calcium en vitamine C.
- 1 Banaan
- Scheut amandelmelk
- Sap van 1 citroen
- Handje boerenkool (vrij groot handje)
- Eetlepel magere (Griekse) yoghurt
- Chilipoeder
4. Spinazie, boerenkool, peer en banaan
- 1 hand vol rauwe spinazie
- 1 hand vol boerenkool
- 1/2 peer
- 1 banaan uit de vriezer
- 350 ml amandelmelk (of sojamelk of sinaasappelsap)
- 1 eetlepel honing
5. Banaan en pindakaas
Pindakaas is lekker én gezond. Zolang je niet teveel pindakaas eet is het erg goed voor je. Al bevat het per 100 gram veel calorieën is het een uitstekende bron van goede vetten. Het bevat ook vitamine A, vezels, kalium, magnesium en vitamine E.
- 1 banaan
- 1 eetlepel pindakaas
- 300 ml soja/amandel/halvolle/magere melk
Aandachtspunten bij smoothies
Al zijn smoothies natuurlijk ontzettend lekker, makkelijk en gezond bevatten ze vaak niet alle voedingsstoffen die je nodig hebt in een maaltijd. Wees hiervan bewust en zorg dat je bijvoorbeeld bij het ontbijt of avondeten zorgt voor de juiste soorten en hoeveelheden koolhydraten, vezels en eiwitten. Zoek het balans in de voeding die jij prettig (en lekker) vindt. Ook adviseren wij om een handje havermout of havervlokken toe te voegen. Havervlokken bevatten veel langzame koolhydraten dat er voor zorgt dat je zo niet snel honger krijgt. Brinta is behoorlijk vezelrijk en bevat B-vitaminen en mineralen zoals magnesium en ijzer voor een goede start van de dag.
Smoothies zijn een uitstekende manier om restjes groente en fruit op te maken. We gooien soms fruit weg als het net een beetje te rijp is om zo uit de hand te eten, maar dat is juist perfect voor je smoothie. Experimenteer en vind de combinaties die jij lekker vindt!
Heb je liever 's ochtends een smoothie? Ook hier hebben we een top voor je samengesteld. Lees hier vijf lekker ontbijtshakes.
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer