Gezond vegetarisch
Elke dag eten Nederlanders samen zo’n 400.000 dieren. Dat zijn 146 miljoen dieren per jaar! Als je vlees en vis laat staan, red je dierenlevens. Voor veel mensen een goede reden om vegetariër te worden. Ook voor het milieu is het goed (parttime) vegetariër te zijn.
En je eigen gezondheid? Je kunt prima zonder vlees of vis, als je goede vervangers kiest en aandacht besteedt aan vitaminen en mineralen.
Vegetariërs eten geen vlees (en vis) en geen producten waarin deze verwerkt zijn zoals kippenbouillon. Veganisten laten alles staan wat van dieren af komt. Dus ook eieren, zuivel en zelfs honing.
Dan zijn er nog ‘parttime’ vegetariërs, ook wel flexitariërs genoemd. In dat geval eet je
bijvoorbeeld enkele dagen per week geen vlees. Als je minder dierlijke producten gaat eten of ze helemaal schrapt, doe je er goed aan speciale aandacht te schenken aan bepaalde voedingsstoffen.
IJzer
IJzer komt zowel voor in plantaardige als dierlijke producten. Het lichaam kan ijzer uit plantaardige producten moeilijker opnemen dan uit dierlijke producten. Daarom is de aanbeveling voor ijzer bij vegetariërs anderhalf keer hoger dan voor mensen die wel vlees eten.
Plantaardige producten die ijzer bevatten zijn peulvruchten, volkorenproducten, (vooral groene) groenten en noten. Help je lichaam om plantaardig ijzer beter op te nemen, door bij elke maaltijd groenten en fruit te eten.
De vitamine C helpt namelijk bij de opname van ijzer uit plantaardige producten. Als je een supplement met vitamine C gebruikt, is het raadzaam dit te doen bij een maaltijd. Zo kan je lichaam ijzer uit je voeding gemakkelijker opnemen.
Vitamine B12
Alleen in dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivel en eieren zit vitamine B12. Daarom is het zo belangrijk dat vegetariërs voldoende melkproducten en eieren gebruiken.
Veganisten en vegetariërs kunnen ook kiezen voor het Vitamine B12 zuigtablet van Flinndal. Speciaal voor mensen met een verhoogde behoefte aan vitamine B is er Flinndal Vitamine B-complex, met alle acht B-vitaminen.
Omega 3
Vette vis bevat de gezonde omega 3 vetzuren EPA en DHA. Om hier voldoende van binnen te krijgen, adviseert de Gezondheidsraad om één keer per week vis te eten, en dan het liefst vette vis zoals zalm, forel en sardines. Als je geen of weinig vis eet, kun je een aanvulling gebruiken. Flinndal Omega-3 Plantaardig is geschikt voor vegetariërs, want het bevat 100% plantaardige DHA en EPA uit algen.
Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks honderd gram vlees of vis te eten of dit te vervangen.
Hoe kun je vlees en vis vervangen? Hieronder zie je een aantal mogelijkheden.
Goede vervangers | Voordelen | Nadelen |
---|---|---|
Eieren | Bevat ijzer en vitamine B12 | |
Tempé en tahoe | Bevat ijzer en vitamine B12 | |
Peulvruchten | Bevat ijzer en veel vezels | Bevat geen vitamine B12 |
Noten, pinda’s en pitten | Bevat ijzer en gezonde onverzadigde vetten | Bevat geen vitamine B12 |
Kant-en-klare vleesvervangers | Bevat vitamine B12 | Bevat niet altijd ijzer |
Tahin, hummus en falafel | Bevat ijzer | Bevat geen vitamine B12 |
Kaas | Bevat eiwitten en B-vitaminen | Bevat geen ijzer |
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer