Gezond gewicht berekenen | BMI en omtrek
Het internet staat er vol mee. Elke keer lijkt er weer een nieuwe methode op te duiken om te meten of je een gezond gewicht hebt. Het is logisch dat we hierdoor in de war raken en het even niet meer weten. Maar wat is nou eigenlijk de beste manier om jezelf te ‘meten’ en te bepalen of je op gewicht bent?
Termen die je wellicht al eens voorbij hebt zien komen zijn de BMI en tailleomtrek. Dit zijn twee maatstaven waarmee wordt gemeten of je (ernstig) overgewicht hebt of op gewicht bent. BMI staat voor Body Mass Index en het berekent eigenlijk de verhouding tussen je lengte en je gewicht. Past je gewicht bij hoe lang je bent? Het wordt berekend door je gewicht te delen door je lengte in het kwadraat, dus bijvoorbeeld:
62 / 1.75² = 20,25
Uit deze berekening blijkt dat een persoon van 1,75m met een gewicht van 62kg een BMI heeft van 20,25. Een goed, gezond gewicht dus.
Klik hier om jouw BMI te berekenen.
We spreken van overgewicht als de BMI hoger is dan 25. Bij een BMI van 32 of hoger spreken we van ernstig overgewicht. De BMI zou niet als maatstaaf per individu gebruikt moeten worden, omdat alleen gewicht en lengte hierin wordt meegenomen en niet de verhouding spier-, vet- en botweefsel of geslacht. Het geeft echter wel een goede schatting van het gezondheidsrisico van je gewicht.
< 18,5 | Te mager |
18,5 – 25 | Goed, gezond gewicht |
25 – 27 | Licht overgewicht |
27 – 30 | Te zwaar |
>32 | Zwaar overgewicht |
>40 | Morbide obesitas |
De tailleomtrek is een simpele indicator, waarvan de uitkomst een goede gemiddelde inschatting is voor het bepalen van overgewicht. Een tailleomtrek van minder dan 80cm bij een vrouw en 94cm bij een man past bij een normaal gewicht. De tailleomtrek wordt gemeten vlak onder de onderste rib en boven de heupbotten.
Vrouwen | |
< 80 cm | Gezond |
80 – 88 cm | Verhoogd risico |
>88 cm | Sterk verhoogd risico |
Mannen | |
< 94 cm | Gezond |
94 – 102 cm | Verhoogd risico |
>102 cm | Sterk verhoogd risico |
Kortom: beide berekeningen geven een indicatie van je gezondheidsrisico, maar als je het écht precies wilt meten kun je dat toch het beste door een professional laten doen. Er wordt dan rekening gehouden met jou als individu en jouw (unieke) lichaamsbouw.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer