Frittata met boerenkool
Een heerlijk en gezond lunch- of hoofdgerecht mét boerenkool. Wist je dat er in boerenkool ontzettend veel vitamine C zit? Zelfs meer dan in hetzelfde gewicht aan kiwi. Vitamine C is betrokken bij de opname van ijzer en belangrijk voor een goede weerstand. Deze krachtpatser is namelijk een antioxidant en beschermt je lichaam tegen vrije radicalen en invloeden van vervuiling.
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook, gesnipperd
- 200 gram boerenkool, eventueel voorgesneden
- 8 eieren
- 125 gram crème fraîche
- 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
- Verse peterselie, grofgehakt
- Peper en zout
- Ook nodig: springvorm en bakpapier
Bereiding
Verwarm de oven op 170 °C. Bekleed een ronde springvorm met bakpapier. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en bak de ui 5 minuten op gemiddeld vuur. Voeg dan de knoflook en boerenkool toe. Bak totdat de boerenkool slinkt. Voeg peper en zout naar smaak toe. Meng met een mixer de eieren en crème fraîche in een grote kom. Voeg hier met een spatel de groenten door. Stort het mengsel in de met bakpapier beklede springvorm. Verdeel de geraspte kaas over de bovenkant. Bak de frittata in 30 minuten. Het is gaar als de bovenkant goudbruin is en een satéprikker er schoon uitkomt.
Laat de frittata even rusten en garneer voor opdienen met peterselie. Snijd de afgekoelde frittata in 4 punten. Lekker als stevige lunch, of met een salade als hoofdgerecht.
Gezonde boerenkoolsnacks
Er zijn nog veel meer lekkere dingen die je van boerenkool kan maken. Zo kun je er chips van maken door een paar verse bladeren boerenkool (geen voorgesneden gebruiken) te besprenkelen met olijfolie, chilivlokken en zout. Even in de oven bakken en je hebt een heerlijke crunchy snack. Ook maak je met wat (gesneden) boerenkool, walnoten, knoflook en olijfolie, peper en zout zo een winterpesto. Even in de staafmixer en je hebt een heerlijke saus voor bij geroosterde pompoen.
Eet meer wintergroenten
Dat wintergroenten gezond zijn, is wel duidelijk. Toch kan het eten van genoeg groenten soms knap lastig zijn. Je kunt je groente-inname flink ophogen door een extra bijgerecht te maken met groente. Wat dacht je bijvoorbeeld van in de oven gebakken frietjes van knolselderij- of pastinaak? Of natuurlijk een handje boerenkoolchips!
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer