Eten met aandacht
De avondmaaltijd kun je met je bord op schoot voor de tv eten en je ontbijt kun je staand aan het aanrecht naar binnen werken, terwijl je ook je telefoon checkt. Toch is het zinvol om met wat meer aandacht te eten. Je eet dan namelijk minder én lekkerder! Eet jij met volle aandacht? In deze blog leggen we je uit waarom het belangrijk is en delen we enkele nuttige tips.
Eetgewoontes onder de loep
Het Voedingscentrum deed onderzoek naar de eetgewoontes van Nederlanders (1). Wat blijkt: de avondmaaltijd noemen we het meest bewuste eetmoment. Een avondmaaltijd duurt gemiddeld zo’n 29 minuten, waarin 52 procent vooral praat met de anderen aan tafel. Toch eet ook een kwart voor de tv.
Tijdens de lunch praat 41 procent met zijn gezelschap. Zo’n 12 procent eet voor de tv en 9 procent checkt social media tijdens de lunch. Een gemiddelde lunch duurt 21 minuten. Tijdens het ontbijt is er nog minder aandacht voor het eten. Mensen zijn dan ondertussen meer met andere dingen bezig. Ook wordt deze maaltijd nog vaak overgeslagen.
Het gaat niet alleen om wat je eet, maar ook om hoe je eet
Door bewust te eten, nemen we de tijd om te genieten van ons voedsel en het volledig te proeven. Dit kan ons helpen om tevreden te zijn met kleinere porties en minder snel te grijpen naar junkfood en andere ongezonde snacks. Door met volle aandacht te eten, zijn we ook beter in staat om signalen van honger en verzadiging op te pikken, wat kan bijdragen aan een gezond eetpatroon en een gezond gewicht.
Bovendien voelen we ons door met aandacht te eten meer ontspannen en zijn we ons bewuster van onze fysieke sensaties. Dit kan ons helpen om stress te verminderen en ons algemeen welzijn te verbeteren.
5 tips voor meer aandacht tijdens het eten
Heb je soms moeite met het eten met volle aandacht? Dan volgen hier enkele makkelijk toepasbare tips:
- Probeer goed te letten op wat je proeft. Het eten van een maaltijd hoeft niet snel te gebeuren. Neem de tijd om te genieten van het voedsel en laat je lichaam de tijd nemen om te verteren. Door te letten op wat je proeft, vertraag je automatisch.
- Vermijd afleidingen. Schakel alle afleidingen uit, zoals televisie, telefoon of computer, en concentreer je op het eten.
- Focus op je ademhaling. Ademhaling is een belangrijk onderdeel van mindful eten. Adem diep in en uit terwijl je eet. Dit helpt je om te ontspannen en bewust te zijn van je ervaringen tijdens het eten.
- Let op de sensaties in je lichaam. Probeer tijdens het eten bewust te zijn van de sensaties in je lichaam. Merk op hoe het voedsel smaakt en hoe het voelt in je mond. Merk op hoe je lichaam reageert op het voedsel.
- Wees dankbaar. Dankbaarheid is een krachtige emotie die ons kan helpen om ons gelukkiger en tevredener te voelen. Voel je dankbaar voor het eten op je bord en voor de mensen die betrokken zijn bij het produceren en bereiden van het voedsel.
Afslanken of op gewicht blijven
Flinndal heeft een ruim assortiment voedingssupplementen om jou te ondersteunen bij het afslanken of om op gewicht te blijven. Benieuwd welk product het beste bij jouw wensen past? Doe de test.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer