Terug naar overzicht

De kracht van positief denken

De kracht van positief denken
Florien
11-7-2022
1 Reactie

de kracht van positief denken

Zet jij een roze bril op als je naar de wereld kijkt, of is die bril ook vaak een tikje donker gekleurd? Op een goede manier omgaan met de uitdagingen van het leven, doet veel voor je gezondheid. Dat is de kracht van positiviteit.


Zie jij de zonzijde?

Er zijn mensen die altijd de zonnige kant van het leven zien, en er zijn mensen die juist kijken naar de dingen die niet goed gaan. Voor een deel is dat een kwestie van karakter: de een is nu eenmaal wat blijmoediger en de andere wat zwaarder op de hand. Maar je kunt je gedachten bewust de positieve kant op sturen. En dat is gunstig voor je stemming en je gezondheid.

Positief denken

Wetenschappers doen veel onderzoek naar de effecten van positief denken. Het blijkt dat optimisten langer leven, minder vaak ziek zijn en minder vaak somber zijn of stress ervaren. Wat een groot effect! Hoe dat werkt, is nog niet precies uitgevogeld. Men denkt dat het te maken heeft met de hoeveelheid stress. Wie positief denkt, kan beter omgaan met stress en moeilijke situaties. Op die manier heeft stress een minder schadelijk effect op de gezondheid.

Het is waarschijnlijk ook zo dat optimisten wat gezonder leven dan pessimisten: ze sporten meer, eten gezonder en ze hebben ook minder vaak tabak of alcohol nodig om hun stress in toom te houden.

Hoe kun je een optimist worden? Cruciaal is de manier waarop je tegen jezelf praat. Iedereen heeft een eindeloze stroom van gedachten in het hoofd, en vaak gaan die over jezelf of over de situatie. Gebeurt er iets vervelends, bijvoorbeeld op het werk, dan zal een pessimist dingen denken als: ‘Dit is de schuld van mijn collega’, of ‘Dit overkomt mij natuurlijk weer’, of ‘Dit komt nooit meer goed’. Een optimist kan denken: ‘Tja, dit kan iedereen gebeuren’, of ‘Hoe zal ik dit eens gaan oplossen?’.

Een pessimist concentreert dus op de dingen die niet goed gaan. Vaak zijn pessimisten ook perfectionisten, die letten op de kleinste details. Een optimist concentreert op de dingen die wél goed gaan en kijkt vooral naar de grote lijn.

Hoe word je een positivo?

  1. Probeer kleine aspecten van je leven eens wat positiever te bekijken. Heb je bijvoorbeeld een hekel aan de reistijd naar je werk? Verzin iets om die tijd goed te benutten, zoals met een luisterboekcursus of een podcast.
  2. Check gedurende de dag regelmatig je gedachten: ben je negatief over jezelf en de situatie? Kun je nog wat positieve gedachten toevoegen, er een positieve draai aan geven?
  3. Humor is essentieel: lach eens om jezelf en neem jezelf niet zo serieus.
  4. Doe bewust dingen die stress verlagen, zoals sporten, wandelen, tuinieren, een kat aaien, yoga of je allerleukste hobby.
  5. Omring jezelf met positieve mensen! Je hebt veel aan mensen die je willen helpen, opbeuren en complimenten geven. Van mensen die zeuren en klagen krijg je geen positieve energie.
  6. En tot slot: probeer eens positief tegen jezelf te praten. ‘Dat heb je goed gedaan’, na een klusje. Of: ‘Je ziet er vandaag goed uit’, naar jezelf in de spiegel. In het begin voelt dat raar en overdreven, maar hoe vaker je het doet, hoe positiever je gedachten worden.

Niet alleen maar positief

Positief denken is hartstikke gezond en maakt het leven leuker. Maar dit betekent natuurlijk niet dat je altijd alles maar leuk moet vinden. Soms gebeuren er dingen die echt niet fijn zijn en dan mag je balen, schelden, verdrietig zijn, boos worden. En… misschien zie je dan uiteindelijk toch weer dat kleine lichtpuntje.

Aanbevolen producten

Serosan Pro - Positieve Stemming
Serosan Pro - Positieve Stemming
4,3 sterren
(7)
Vanaf € 24,95
Bekijk product
Hart en Vaat Complex
Hart en Vaat Complex
4,8 sterren
(4)
Vanaf € 15,95
Bekijk product

Lees ook

Wat kunnen we leren van de Blue Zones?

Wat kunnen we leren van de Blue Zones?

De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!

Lees meer Lees meer
Hoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?

Hoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?

Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!

Lees meer Lees meer
Dit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D

Dit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D

Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"De kracht van positief denken"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reactie

Reactie van Sylvia van Eden, geplaatst op 15-7-2022
Wat fijn dat jullie ook aandacht schenken aan het mentale zoals het artikel over positief denken dank jullie wel blij dat ik geabonneerd ben op jullie nieuwsbrief!!