De eerste hapjes van je baby
Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het geven van de eerste hapjes aan je baby. Sommige moeders beginnen als de baby 4 maanden oud is, terwijl heel veel kindjes er op deze leeftijd nog niet aan toe zijn. Hoe weet je wanneer ze er wel aan toe zijn?
Let op de signalen
Belangrijk is om op de signalen te letten. Kindjes gaan bijvoorbeeld vaker op hun handje sabbelen. Met dit signaal moet je overigens wel oppassen…want rond deze leeftijd kunnen ook de eerste tandjes doorkomen!
Wat kinderen ook vaak laten zien is dat ze extreem geïnteresseerd zijn in jouw eten. Alles wat naar jouw mond gaat wordt gevolgd. Baby’s geven dan aan dat ze ook willen eten. Ze smakken met je mee als je aan het eten bent.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat je het beste met vaste voeding kunt beginnen als je kindje 6 maanden is. Je hebt dan de minste kans op het ontwikkelen van allergieën en de darmpjes zijn dan klaar voor vast voedsel. Vanaf 8 maanden kun je de melkvoedingen vervangen.
Hoe stap je over op vast voedsel?
Je hebt besloten dat het tijd is om te beginnen met het eerste hapje, maar hoe pak je dit nou aan? Pak je een potje? Pureer je het? Begin je met fruit? Of groente? Of rijstebloem? Hoeveel geef je? Op welk moment van de dag? En met welke methode ga je je baby vaste voeding aanbieden?
Vers koken
Het is het beste om vers te koken. Op deze manier krijgt je baby de meeste vitamines binnen. Maar dat is niet de enige reden waarom je vers zou moeten koken. Op het moment dat je je baby vanaf het begin laat wennen aan het eten wat je zelf ook eet, heb je minder kans dat het een lastige eter wordt. De overgang naar 'met de pot mee-eten' wordt zo een stuk gemakkelijker!
De Rapley methode
Je kunt de voeding op verschillende manieren aanbieden. Gepureerd, maar ook in stukken. Daar staat de Rapley methode voor. Je geeft je kind (zachte) stukken van het voedsel in hun hand. Je kunt pas beginnen met de Rapley methode als je kindje zelfstandig kan zitten en zelf de stukken naar zijn mond kan brengen. Als je kind in staat is om dit te doen, dan kan hij het ook zelf weer uitspugen als het in hun keel komt.
Waar begin je mee?
Het is het beste om te beginnen met groente. Vaak vinden baby’s fruit al heel lekker. Dat is heel zoet. Als je daarmee begint, heb je kans dat ze de groente daarna gaan weigeren. Begin met 1 smaak, en bied deze net zo lang aan totdat hij geaccepteerd wordt. Dit vraagt soms wel wat geduld. Rijstebloem is eigenlijk een no-go. Dit zijn lege calorieën en voegen niets toe.
Wat nog meer te vermijden?
Vaak hoor ik dat melkvoeding wordt verdikt, omdat baby's dan langer zouden slapen. Dat is niet waar. Je geeft je baby zonder reden extra calorieën en meer kans op overgewicht. Dit geldt ook voor pyjamapapjes en dergelijke. Deze zitten bomvol suiker. Dit wil je je baby toch niet geven?
Hoeveel geef je?
Je begint altijd met één theelepel en voert dit geleidelijk op naar de behoefte van je baby. Het allerbelangrijkste is: jij bepaalt wat en wanneer je baby eet, maar je baby bepaalt hoeveel.
Moment van de dag?
Je kunt het beste in de ochtend beginnen. Als je baby krampjes krijgt van de voeding duurt het een aantal uur voordat dit zich uit. Je hebt liever ’s middags een baby met kramp, dan ’s nachts.
Wil je meer informatie over voeding voor je baby? Je kunt altijd meedoen met één van onze workshops: Koken voor je baby! Kijk voor meer informatie op onze website: www.kinderfysiovolendam.nl
Over Nathalie Buijs-Bont
Nathalie is fysiotherapeut, kinderfysiotherapeut, gewichtsconsulent, personal trainer en babycoach.
Nathalie Buijs-Bont blogt maandelijks als gast op flinndal.nl.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer