De 5-secondenregel: feit of fabel?
Sommige mensen vertrouwen op de 5-secondenregel: als je eten op de grond laat vallen en dit binnen 5 tellen opraapt, zouden er nog geen virussen en bacteriën op het gevallen voedsel zitten. Amerikaanse studenten onderzochten of dit ook daadwerkelijk zo is. Kun je eten dat op de grond heeft gelegen écht nog opeten? Ontdek het in deze blog.
De 5-secondenregel
Sommige mensen hebben de gewoonte om op de grond gevallen voedsel snel op te rapen en het nog te eten als het binnen 5 seconden gebeurt. Dit staat bekend als de 5-secondenregel. Dit omdat men gelooft dat als het voedsel binnen deze korte tijdspanne wordt opgeraapt, er nog geen bacteriën en virussen op het voedsel kunnen zitten.
Amerikaans onderzoek
Om te onderzoeken of dit waar is, hebben Amerikaanse studenten voedsel in contact gebracht met oppervlakken die besmet waren met de bacterie E. coli. Ze ontdekten dat zelfs na korter contact dan 5 seconden, aanzienlijke hoeveelheden van de bacterie op het voedsel werden aangetroffen. Dit betekent dat de 5-secondenregel een fabel is en dat het niet verstandig is om voedsel op te rapen dat op de grond is gevallen.
Het onderzoek heeft ook aangetoond dat bacteriën binnen een fractie van een seconde op voedsel terechtkomen nadat het op de grond is gevallen. Dit betekent dat voedsel dat op de grond valt, in principe meteen besmet is en dat er geen korte tijdspanne is waarin het nog veilig is om op te rapen. Wel blijkt uit onderzoek dat hoe langer het voedsel op de grond ligt, hoe meer bacteriën erop aangetroffen worden. Dit komt doordat de bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen en zich verspreiden.
Bacteriën zijn overal
Het is belangrijk om te benadrukken dat bacteriën overal op zitten en dat we er dagelijks mee in contact komen. Niet alle bacteriën zijn schadelijk voor ons en ons immuunsysteem is in staat om de meeste bacteriën te bestrijden. De kans dat we ziek worden door bacteriën op ons voedsel is dan ook heel klein, tenzij het voedsel in aanraking is gekomen met schadelijke bacteriën zoals E. coli.
7 tips voor minder bacteriën
Naast het vermijden van de 5-secondenregel zijn er andere maatregelen die je kunt nemen om de blootstelling aan schadelijke bacteriën op voedsel te verminderen. Hier zijn enkele tips:
- Was je handen regelmatig met water en zeep. Dit is vooral belangrijk voordat je voedsel gaat bereiden en nadat je naar het toilet bent geweest. Zorg ervoor dat je je handen grondig wast gedurende ten minste 20 seconden.
- Was fruit en groenten grondig voordat je ze eet of bereidt. Hierdoor verwijder je eventuele bacteriën die zich op de oppervlakte van het voedsel bevinden.
- Gebruik verschillende snijplanken voor rauw vlees, gevogelte, vis en groenten. Hierdoor voorkom je kruisbesmetting tussen verschillende soorten voedsel.
- Bereid voedsel op de juiste temperatuur. Houd rauw vlees en gevogelte gekoeld totdat je het gaat bereiden en zorg ervoor dat het voedsel volledig gaar is voordat je het serveert.
- Bewaar voedsel op de juiste temperatuur. Zorg ervoor dat gekoeld voedsel op de juiste temperatuur wordt bewaard en gooi voedsel weg dat te lang buiten de koelkast heeft gestaan.
- Reinig en desinfecteer regelmatig oppervlakken in de keuken, zoals aanrechtbladen, snijplanken en keukengerei. Dit helpt om eventuele bacteriën te verwijderen die zich op deze oppervlakken kunnen bevinden.
- Boost je weerstand. Een goede weerstand zorgt ervoor dat je minder vatbaar bent voor invloeden van buitenaf, zoals bacteriën op voedsel. Het is daarom belangrijk om je immuunsysteem goed te ondersteunen. Kan jouw weerstand extra ondersteuning gebruiken? Bekijk dan onze weerstandboosters.
Door deze tips te volgen, verklein je de kans dat je ziek wordt door eventuele schadelijke bacteriën op voedsel.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer