Terug naar overzicht

Blauwe bes: vol met antioxidanten

Blauwe bes: vol met antioxidanten
Flinndal
27-9-2016
0 Reacties

Acaibes

De blauwe bes, niet te verwarren met de bosbes , die donkerder van kleur is, is echt een zomervrucht en groeit gewoon in Nederland. Dit besje is vers erg lekker, maar ook gedroogd behoudt hij zijn friszoete smaak en vele gezonde eigenschappen. Wat maakt de blauwe bes zo gezond? Wij vertellen je meer over de blauwe bes als superfood.


Een kieskeurig besje

De blauwe bes groeit alleen op een zure grond, die licht vochtig is, waar de zon schijnt en waar niet teveel wind staat. In april en mei staat de plant in bloei en de bes kan in juli tot en met september worden geoogst.



Antioxidanten

Er zijn maar weinig fruitsoorten die meer antioxidanten bevatten dan de blauwe bes. Letterlijk betekent antioxidant ‘tegen oxidatie’. Oxidatie is een chemisch proces onder invloed van zuurstof. Zo wordt een appel bruin als je deze doorsnijdt. Dat is de invloed van zuurstof.

In ons lichaam heeft zuurstof ook invloed. Bij het verbranden van voedingsstoffen zoals koolhydraten en eiwitten (stofwisseling) wordt zuurstof verbruikt. Hierdoor ontstaan vrije radicalen. Het is niet erg om wat vrije radicalen in je lichaam te hebben, maar in een grote hoeveelheid kunnen ze wel schadelijk zijn. Antioxidanten, zoals vitamine C, ruimen de vrije radicalen op en beschermen de lichaamscellen.


Wist je dat..

De kleur van de blauwe bes wordt bepaald door het stofje anthocyaan. Anthocyaan is een kleurstof en vind je in veel groenten- en fruitsoorten, waaronder ook avocado’s, sinaasappels, olijven, mango’s en rode kool. Er zijn verschillende soorten anthocyanen, die dezelfde werking hebben als antioxidanten. De kleur van het voedingsmiddel wordt bepaald door de structuur en door de zuurgraad het product. Dit is de reden waarom blauwe bes blauw is en een mango meer oranje. 


Andere voedingsstoffen

Blauwe bessen bevatten vitamine C en verschillende mineralen, natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink en is daarmee terecht een superfood te noemen. Ook na het drogen van de besjes, blijven de voedingsstoffen behouden. Ze bevatten weinig calorieën (ongeveer 75 kcal per 100 gram) en bestaan voor zo’n 85% uit water.

De bessen zijn lekker door een salade met bijvoorbeeld geitenkaas, uit het vuistje of in een smoothie. Hieronder vind je een lekker recept, die je natuurlijk kunt aanpassen naar eigen smaak.

Ingrediënten voor 1 smoothie

  • 100 gram blauwe bessen
  • 1 banaan
  • 1 handje spinazie 
  • 1 theelepel chiazaad
  • Water

Bereiding:

Doe alle ingrediënten in een blender en mixen maar. Is de smoothie te dik? Voeg dat een beetje water toe en mix het geheel opnieuw kort door.

Aanbevolen producten

Vitamine C Forte
Vitamine C Forte
4,7 sterren
(75)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Voordeelpakket Antioxidanten
25% Korting
Voordeelpakket Antioxidanten
Vanaf € 43,05
Bekijk product
Groene Thee Extract
Groene Thee Extract
4,6 sterren
(28)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
NovaSOL® Curcumine Forte
NovaSOL® Curcumine Forte
4,5 sterren
(113)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Vitamine C Forte Kauwtablet
Vitamine C Forte Kauwtablet
4,3 sterren
(22)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Zink
Zink
4,9 sterren
(25)
Vanaf € 7,95
Bekijk product
Cranberry
Cranberry
4,8 sterren
(160)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Astapure® Astaxanthine Complex
Astapure® Astaxanthine Complex
4,3 sterren
(15)
Vanaf € 13,95
Bekijk product
Detox
Detox
4,5 sterren
(38)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Ontspanning
Ontspanning
4,5 sterren
(26)
Vanaf € 14,45
Bekijk product

Lees ook

Wat kunnen we leren van de Blue Zones?

Wat kunnen we leren van de Blue Zones?

De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!

Lees meer Lees meer
Hoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?

Hoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?

Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!

Lees meer Lees meer
Dit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D

Dit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D

Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Blauwe bes: vol met antioxidanten"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties