Bewegen met een activity tracker
Steeds meer mensen lopen met een activity tracker om hun pols: een apparaatje dat stappen telt, je hartslag meet, kilometers of calorieën bijhoudt of zelfs je slaap registreert. Wat zijn de voordelen van zulke trackers, en zijn er ook nadelen?
Van bewustwording...
Een tracker levert je veel getallen op. En dat zorgt er vervolgens weer voor dat je je bewust wordt van je lichaam én van je gedrag. Je merkt bijvoorbeeld dat je op een kantoordag nauwelijks stappen zet, of dat je beter slaapt na een actieve dag. Het laat zien hoe hoog je hartslag wordt bij een workout of hoeveel kilometer je hardlooprondje was. Die bewustwording is essentieel, omdat dat de eerste stap is naar gedragsverandering.
Naar gedragsverandering
De getallen nodigen je uit om je gedrag daadwerkelijk te veranderen. Heb je aan het eind van de middag nog maar 3.000 stappen gezet? Dan zul je misschien eerder een wandeling gaan maken om het aantal stappen nog op te krikken. Of als je op een dag nog maar weinig trappen hebt gelopen, neem je de volgende keer niet de lift, maar de trap. Precies dat duwtje in de rug naar gezond gedrag maakt de tracker zo’n aanwinst voor je gezondheid.
Stok achter de deur
Een tracker maakt je dus bewust van je gedrag én helpt je om je gedrag te veranderen. Het kan ook een goede stok achter de deur zijn. Als jij met jezelf hebt afgesproken dat je 10.000 stappen wil zetten op een dag, dan zal het helpen als je die stappen ook meet. Bij de meeste trackers kun je ook de gegevens van vrienden en familie koppelen. Zo kun je elkaar uitdagen om jullie doelen te halen.
Nadelen
Zijn er ook nadelen aan het tracken? Jazeker. Je kunt, door puur te letten op de cijfertjes, minder aandacht geven aan de signalen van je lijf. Als je per se 15.000 stappen per dag wil lopen, maar je lijf is moe, dan kan het zijn dat je die vermoeidheidssignalen negeert en jezelf overvraagt. Het kan ook een soort “verslaving” worden om stappen te tellen. Als je dan per ongeluk je tracker eens vergeet, kan de hele workout of wandeling voor je gevoel voor niets zijn. Je kunt je tot slot ook afvragen wat er met je persoonlijke gegevens gebeurt, bij de producenten van trackers. Bij de aankoop van elke tracker hoor je daar informatie over te krijgen.
Hoeveel stappen zet je?
Een mooi streven is 10.000 stappen per dag. Voor de meeste mensen betekent dit dat ze dagelijks een extra wandeling van een half uur tot drie kwartier moeten maken, bovenop de stappen die ze gedurende de dag zetten. Recent onderzoek laat zien dat het voor ouderen (boven de 70 jaar) waarschijnlijk ook al voldoende is voor de gezondheid om 7.500 stappen per dag te zetten.
Je bent om - welke tracker kies je nu?
In het algemeen geldt: hoe duurder het apparaatje is, hoe meer mogelijkheden. Een eenvoudige stappenteller telt alleen de stappen, een iets duurdere meet ook je hartslag en slaap. En dan zijn er nog prijzige sporthorloges die ook GPS gebruiken, of zelfs waarmee je je mail kunt lezen of telefoneren.
Bedenk welke functies je erg belangrijk vindt en kies dan de bijpassende tracker. Als het je alleen maar gaat om stappen tellen, heb je niet zoveel aan een uitgebreid apparaat. Maar als je houdt van technische snufjes en blij wordt van alle gegevens, dan kun je een geavanceerde tracker kopen. Overigens hebben de meeste mobiele telefoons ook een trackerfunctie. Als je je mobiel toch altijd bij je hebt, kun je daar ook de informatie uit halen.
Flinndal Sport & Spieren
Flinndal Sport & Spieren bevat een uitgekiende samenstelling van ingrediënten die zich specifiek richten op het verbeteren van de sportprestaties. Het ondersteunt de energievoorziening in de spieren en helpt ook afvalstoffen af te voeren en spieren op te bouwen. Het verbetert zo het uithoudingsvermogen en de fysieke prestatie. Niks mis met +1000 stappen op de activity tracker, toch?
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer