6 gezonde borrelhapjes
Met de feestdagen eten we ons buik vol aan het lekkers wat voorbij komt tijdens familiebezoeken. Na de chocoladeletters en pepernoten van Sinterklaas, gaat het feest door met een kerstontbijt, lunch en diner. En tussendoor ook nog een borrel met lekkere hapjes. Hoe kan je zorgen dat je de balans bewaart tussen gezond en lekker? Onze gezonde én lekkere borrelhapjes gaan je hierbij helpen en staan garant voor een geslaagde borrel.
1. Rolletje van rookvlees en ei (10 stuks)
- 10 plakjes runderrookvlees
- 5 eieren
- Satéprikkers
Kook de eieren en snijd ze door de helft. Leg op elk plakje rookvlees vervolgens een stukje ei. Rol het plakje op en maak vast met een satéprikker.
2. Eieren gevuld met avocado
- 1 avocado
- 5 eieren
- Beetje citroensap
- 1 bosui
- 1 eetlepel bieslook
- Peper en zout
- Halve theelepel paprikapoeder
Kook de eieren. Snijd ondertussen de bosui en bieslook in kleine stukjes. Snijd de avocado in de lengte door de midden en schep met de lepel de pit eruit. Haal vervolgens het vruchtvlees uit de avocado en meng dit samen met de kwark, beetje citroensap naar smaak, bosui en bieslook goed door elkaar. Breng dit mengsel op smaak met zout en peper.
Halveer de eieren en laat ze afkoelen. Haal de bolletjes eigeel eruit en meng deze door het avocadomengsel. Doe het mengsel in een spuitzak en vul de lege holtes van de gehalveerde eieren op. Garneer met wat bieslook en paprikapoeder naar smaak.
3. Rolletje van kipfilet met roomkaas (5 rolletjes)
- 5 plakjes gerookte kipfilet
- Roomkaas met bieslook
- Bieslook of peterselie
- Zout of peper
Leg de kipfilet op een snijplank en schep er met een lepel wat roomkaas op en smeer dit uit over het hele plakje kipfilet, tot aan de randjes. Rol het geheel tot een rolletje en druk de uiteinden van het rolletje in de bieslook of peterselie. Je kunt de kip ook vervangen door bijvoorbeeld kalkoen of magere ham.
4. Geroosterde kikkererwten
- Blik kikkererwten (400 gram)
- 1 theelepel paprikapoeder
- Snufje chilipoeder
- Klein beetje zout
- 1 eetlepel olijfolie
Verwarm de oven voor op 200 graden. Spoel de kikkererwten goed af met wat water en laat ze uitlekken. Meng ze vervolgens met de olijfolie en kruiden en spreid het vervolgens uit over een ovenschaal die is bekleed met bakpapier. Rooster ze in 30 minuten in de oven. Schep ze dan om en laat ze nog 10 minuten in de oven staan. Wil je ze liever wat zoeter? Vervang dan de chilipoeder en paprikapoeder door kaneel, nootmuskaat en honing.
5. Caprese stokjes
- 1 of 2 bakjes cherry-tomaatjes
- 1 of 2 zakken met kleine mozzarellabolletjes
- Verse basilicum
- Satéprikkers
Zet op een satéprikker een tomaat, gevolgd door een blaadje basilicum, bolletje mozzarella, basilicum en eindig met nog een tomaat. Besprenkel eventueel nog met wat olijfolie. Heb je een grotere spies? Dan kun je na de laatste tomaat nogmaals een basilicumblaadje toevoegen, gevolgd door een bolletje mozzarella, blaadje basilicum en een tomaatje.
6. Courgette-zalmrolletje
- 1 courgette
- 150 gram gerookte zalm
- 3 bosuitjes
- 2 eetlepels kappertjes
- Olijfolie
Schaaf de courgette met een mandoline (of kaasschaaf) over de lengte in 12 lange dunne plakken die je kan oprollen. Snijd de gerookte zalm ook in 12 lange dunne repen en leg ze op de plakken courgette. Verdeel er dan de bosuitjes (gesneden in ringetjes) en de kappertjes over. Voeg wat zwarte peper toe naar smaak en rol de courgette met zalm voorzichtig op tot een rolletje. Maak vast met een satéprikker. Sprenkel er eventueel nog wat olijfolie over en dien ze op.
Geniet van de feestdagen!
Heb jij ook een recept voor een gezond borrelhapje? Deel deze dan met ons in een reactie onderaan dit blog.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer