5x gezonde kamerplanten
Planten zijn ideaal als decoratie in huis. Het groen staat gezellig en je krijgt meteen wat meer kleur in je interieur. Planten werken daarnaast ook als luchtfilter en zetten CO2 om in zuurstof. Hierdoor zijn ze ook nog eens goed voor je gezondheid. Niet iedereen is gezegend met groene vingers, maar gelukkig is er een aantal planten dat nauwelijks verzorging nodig heeft. Wij hebben een top 5 voor je samengesteld en zetten de voordelen van het nemen van planten nog even voor je op een rij.
De voordelen
- Planten zetten koolstofdioxide om in zuurstof en vullen zo je kamer met lucht.
- Uit onderzoek blijkt dat een plant op de werkvloer kan helpen bij de concentratie.
- Planten zijn natuurlijke luchtbevochtigers. Dit kan helpen om keelpijn, hoesten of verstopte neus te voorkomen.
- Ze houden de lucht gezond door deze te zuiveren. Giftige stoffen worden door planten omgezet in schone stoffen.
- Planten maken gelukkig. Wanneer je een plant verzorgt en deze in leven houdt, geeft dit voldoening. Ook geven de planten in huis je het idee dat je toch een beetje buiten bent en daar worden mensen blij van.
- Ze zorgen dat je beter slaapt. Dit komt door de zuurstof die ze omzetten, maar ook door aromatische stoffen die ze uitstoten. Met lavendel ben je bijvoorbeeld zo in dromenland.
Elke kamerplant produceert zuurstof, maar niet alle kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. Er is echter een groep kamerplanten waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze bijdragen aan een schonere lucht in huis. Adviseer eens bij jouw tuincentra welke planten geschikt zijn
Onze top 5 kamerplanten
1. Pannenkoekenplant
Deze plant is erg populair op dit moment. Het is een opvallende verschijning met bladeren die heel erg lijken op 'groene pannenkoeken'. In de zomer kan hij kleine witte bloemetjes krijgen. Deze plant is makkelijk te verzorgen en helpt zelfs een klein beetje mee om lucht te zuiveren in huis.
2. De krulvaren (nephrolepis)
Als kamerplant is de Nephrolepis exaltata de meest bekende, het is een sterke plant met veel verschijningsvormen. De krulvaren behoort tot de eikvarenfamilie. De Nephrolepis exaltata heeft een luchtzuiverende werking, zo haal je met deze mooie krulvaren ook nog eens goede lucht in huis.
3. Sarracenia
Deze plant wordt ook wel de trompetbekerplant genoemd, vanwege de trompetvormige kokers. De kokers van deze plant lokken insecten in de val. Handig als je veel last hebt van vliegen. Deze plant heeft dagelijks water nodig, dus een beetje groene vingers zijn gewenst bij het verzorgen van deze plant.
4. Graslelie (Chlorophytum comosum)
Deze plant is afkomstig uit Zuid-Afrika. Het is een makkelijke en luchtzuiverende plant en wordt ook wel Zebragras genoemd door zijn heldere tekeningen op het blad en de witte buitenrand. Deze plant laat aan het blad bovendien goed zien of hij water nodig heeft of niet. Worden de bladeren wat flets van kleur, dan wil hij graag water. En zijn de bladeren juist bruin van kleur, dan is de lucht te droog.
5. Vrouwentong
De vrouwentong is een hele makkelijke plant en heeft nauwelijks verzorging nodig. Hij is oersterk en kan daardoor op elke plek wel groeien. Deze plant heeft een gunstige invloed op het binnenklimaat, hij helpt namelijk mee om het zuurstofgehalte te verhogen. Ideaal voor mensen zonder groene vingers.
Wist je dat?
Er plantenasielen bestaan. Planten die niet meer bij het huis passen, omdat ze te groot zijn, niet de juiste verzorging krijgen of de match er gewoon niet is tussen plant en eigenaar kunnen naar een asiel worden gebracht. Daar wachten deze planten op een nieuwe eigenaar. Neem eens een kijkje en geef een tweedehands plant een nieuw, bloeiend leven.
Welke planten heb jij in huis? Deel jouw tips hieronder in een reactie!
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer