7 feiten en fabels over je blaas
Kan je blaas knappen als je je plas te lang ophoudt? Moet je van alcohol vaker naar het toilet? Er gaan verschillende feiten over de blaas ten ronde, maar zijn deze ook allemaal waar? Wij hebben de meest besproken feiten én fabels voor je op een rijtje gezet.
1. Je blaas kan zich vullen met een halve liter urine
Waar! In je bekkenholte bevindt zich je blaas. Als de blaas niet gevuld is met urine is deze redelijk klein, maar zodra er urine instroomt, wordt hij langzaamaan groter. De maximale hoeveelheid urine die in de blaas opgeslagen kan worden is ongeveer 600 milliliter. Iets meer dan een halve liter dus! Vaak krijg je bij 300 tot 400 milliliter al aandrang om te gaan plassen.
2. Je blaas kan knappen als je te lang je plas ophoudt
Niet waar! Je blaas kan niet knappen als je te lang je plas ophoudt. Wel kan de blaas uitrekken en hierdoor zijn knijpkracht verliezen. Dit kan ervoor zorgen dat uit plassen lastiger gaat. Ook kan de druk in de blaas te hoog worden en kunnen op den duur je nieren beschadigd raken. Dit gebeurt pas als je te vaak je plas te lang ophoudt. Een enkele keer is niet gevaarlijk, maar het is wel verstandig om bij aandrang altijd naar het toilet te gaan.
3. Van alcohol moet je vaker naar het toilet
Waar! Normaal gesproken zorgt het antidiuretisch hormoon, ook wel ADH genoemd, ervoor dat we niet al ons lichaamsvocht uit plassen. Alcohol remt de aanmaak van dit hormoon, waardoor we vaker naar het toilet moeten. Pas wanneer je lichaam de alcohol heeft afgebroken, komt de aanmaak van ADH weer op gang. Het is dus verstandig om tijdens het drinken van alcohol ook water te drinken om niet uit te drogen.
4. De urinebuis van vrouwen is korter dan die van mannen
Waar! Bij vrouwen is de urinebuis tweeënhalf tot vier centimeter lang. Bij mannen is deze wel 20 centimeter lang. De korte lengte van de urinebuis zorgt ervoor dat vrouwen vatbaarder zijn voor besmettingen van de blaas en de urinestreek.
5. Minder drinken helpt bij urineverlies
Niet waar! Te weinig drinken verstoort juist het plaspatroon en het maakt de urine geconcentreerder. Dit zorgt ervoor dat de blaas sneller geïrriteerd is en de kans op een infectie groter wordt. Ook kan de blaas hierdoor steeds minder urine vasthouden.
6. Urine laat zien in welk land je woont
Waar! Uit onderzoek onder 4630 mensen bleek de samenstelling van de urine tussen bijvoorbeeld Japanners, Chinezen, Noord-Amerikanen en Zuid-Amerikanen te verschillen. Toch een leuk weetje!
7. Met een volle blaas ben je minder impulsief
Waar! Uit onderzoek is gebleken dat je betere en doordachtere beslissingen neemt met een volle blaas. Zo zou je als je nodig moet plassen de lange termijn resultaten beter in de gaten houden. Reden hiervoor zou zijn dat de controle die de hersenen moet uitoefenen over de blaas er ook voor zorgt dat de controle over andere taken en gedachten wordt vergroot. Je bent dus minder impulsief bij hoge nood.
Tips om de blaas gezond te houden
- Niet te lang wachten met naar het toilet
gaan als je aandrang voelt en rustig plassen zodat je de blaas goed leeg plast.
- Voorkom dat darmbacteriën in de blaas
terecht kunnen komen, veeg je billen daarom altijd naar achteren af.
- Drink veel water. Dat zorgt ervoor dat je regelmatig moet plassen zodat de blaas zich schoon kan spoelen.
Extra aandacht voor je blaas
Wil je je blaas beschermen tegen de invloeden van buitenaf? Kies dan voor Flinndal Cranberry. Flinndal Cranberry bevat 400 mg cranberry extract en is verrijkt met 40 mg guldenroede-extract. Deze plantaardige stof ondersteunt de blaas en de urinewegen. De extra toegevoegde vitamine C is goed voor het immuunsysteem en beschermt als antioxidant de lichaamscellen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Zonder toevoeging van suiker.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer