Enzymen zijn belangrijk voor het afbreken van voedsel, zodat ze klein genoeg zijn de darmwand te passeren en dan via het bloed naar de cellen te gaan. Hoe hoger de waarden van deze enzymen, hoe beter ze zijn in het afbreken van de stoffen.
- Alfa-amylase breekt zetmeel en glycogeen af tot maltose en glucose. Activiteit gemeten in DU (Dextrinizing Units).
- Gluco-amylase breekt zetmeel en maltodextrine af tot glucose. Activiteit gemeten in AGU (Amyloglucosidase Units).
- Alfa-galactosidase breekt complexe koolhydraten, zoals die in peulvruchten, af tot glucose en galactose. Activiteit gemeten in GAL (Galactosidase Units).
- Lactase breekt lactose, de suiker in melk, af tot glucose en galactose. Activiteit gemeten in ALU (Lactase Units).
- Protease breekt eiwitten af tot aminozuren. Neutrale protease werkt optimaal bij een pH-waarde rond de 7 (bijv. in de dunne darm) en wordt uitgedrukt in HUT (Hemoglobin Unit Tyrosine base). Zure protease werkt optimaal in een zure omgeving (bijv. in de maag) en wordt uitgedrukt in SAPU (Spectrophotometric Acid Protease Units).
- Bromelaïne en papaïne breken eiwitten af tot aminozuren en peptiden. Activiteit gemeten in PU (Gelatin Digesting Units).
- Lipase breekt vetten, oliën en triglyceriden af tot vetzuren en monoglyceriden. Activiteit gemeten in FIP (Fédération Internationale Pharmaceutique).
- Cellulase breekt cellulose (vezels) af tot korte-keten vetzuren. Activiteit gemeten in CU (Cellulase Units).