Alle vitaminen
Er zijn 13 verschillende vitaminen die je nodig hebt om jouw lichaam goed te laten functioneren. Ze helpen bij verschillende processen in het lichaam, zoals de energiehuishouding, weerstand of spijsvertering. Op deze manier houden ze ons lichaam gezond en fit. Iedere dag en in elke levensfase. In sommige situaties kun je van bepaalde vitaminen wat extra’s gebruiken, bijvoorbeeld bij het ouder worden, als je intensief sport, je zwanger bent of wanneer je een eenzijdig voedingspatroon hebt.
Flinndal heeft een uitgebreid assortiment van de beste vitaminen. Maak gebruik van de filters om een voedingssupplement te vinden dat past bij jouw wensen.
Meer informatie over vitaminen vind je onder het productoverzicht.
Vitamine D3 Forte
Vitamine D3
Vitamine B12 Zuigtablet
Vitamine C Forte
Vitamine D3 & K2
Vitamine C Forte Kauwtablet
Foliumzuur (B11)
Vitamine D3 Vegan
Vitaminen
Vitaminen zijn onmisbaar voor het lichaam. Zo helpen ze bij verschillende processen, zoals de energiehuishouding, weerstand of spijsvertering. Op deze manier houden ze ons lichaam gezond en fit. Iedere dag en in elke levensfase.
Wat zijn vitaminen?
Er bestaan in totaal 13 vitaminen zoals vitamine A, D, en E. Het zijn chemische verbindingen die nodig zijn voor ons lichaam om gezond te blijven. De meeste worden niet door ons lichaam zelf aangemaakt. Elke vitamine heeft een eigen rol in ons lichaam. Zo ondersteunt vitamine A de huid, vitamine B8 de conditie van onze haren, is vitamine C belangrijk voor ons immuunsysteem.
Vitaminen werken in ons lichaam samen met mineralen om nog beter hun werk te kunnen doen. Vitamine D helpt bijvoorbeeld bij de opname van calcium in de botten en vitamine C helpt weer bij de opname van ijzer in het bloed. Alle 8 B-vitaminen (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 (foliumzuur) en B12) vormen een hecht team en zijn deels van elkaar afhankelijk om hun gunstige invloed uit te kunnen oefenen in het lichaam. Zoals je kunt lezen is elke vitamine hard nodig in ons lichaam!
Gezond en gevarieerd eten
Zoals hierboven al beschreven, worden de meeste vitaminen niet door ons lichaam aangemaakt. We moeten ze dus binnenkrijgen via de voeding. Groenten- en fruitsoorten bevatten natuurlijk enorm veel vitaminen (en mineralen). Maar ook dierlijke producten leveren vitaminen. De dieren die zich voeden met plantaardig voedsel krijgen natuurlijk ook al die vitaminen binnen. Varkensvoer bijvoorbeeld bestaat vaak uit graan en granen zijn rijk aan vitamine B1. Vandaar dat varkensvlees ook veel vitamine B1 bevat.
Daarom is het zo belangrijk dat we gezond en gevarieerd eten en te drinken. Door af te wisselen met verschillende soorten voedingsmiddelen, krijg je de juiste hoeveelheid vitaminen binnen. Dit advies wordt ook gegeven door de Nederlandse Gezondheidsraad. Net als het drinken van tenminste 1,5 liter water per dag.
Meest gekozen producten
Wanneer heb je extra vitaminen nodig?
Soms lukt het niet om gezond en gevarieerd te eten. Je bent druk, moe of hebt even geen zin om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Ook zijn er bepaalde bevolkingsgroepen of situaties waarbij er sprake is van een verhoogde behoefte aan bepaalde vitaminen. Dan kan een aanvulling naast de dagelijkse voeding helpen:
- Vrouwen die zwanger zijn: vitamine D, vitamine A en vitamine B11 (foliumzuur). Ook is het voor zwangere vrouwen belangrijk om voldoende van het omega 3 vetzuur DHA binnen te krijgen
- Vegetariërs of veganisten: vitamine B12 en vitamine D
- Mensen 50 jaar: vitamine B12 en vitamine D
- Mensen die eenzijdig eten
- Tijdens het afvallen
- Bij een verhoogde behoefte zoals bij herstel na ziekte of wanneer er veel sprake is van stress
Vitaminetekort
Naast bovenstaande groepen of situaties is er bij een vitaminetekort ook sprake van een verhoogde behoefte. De belangrijkste oorzaak van een vitaminetekort is het eten van voeding waarin weinig vitaminen zitten, zoals snacks. Een vitaminetekort kan ook een andere reden hebben zoals roken (risico op tekort aan vitamine C), het drinken van alcohol (risico op tekort aan vitamine A en B12) of medicijngebruik. Over het algemeen lopen we het snelst risico op een tekort aan vitamine C (te weinig groente of fruit), D (komt weinig voor in de voeding) of vitamine B12 (ouderdom of vegetariërs).
Je kunt een vitaminetekort hebben zonder het zelf te merken. Bij een vitaminetekort treden er namelijk 'vage symptomen' op zoals slechte concentratie, vermoeidheid, slapeloosheid en lusteloosheid. Deze symptomen kunnen ook optreden als er iets anders aan de hand is zoals een bepaalde aandoening of een periode van stress. Hierdoor wordt een vitaminetekort niet snel opgemerkt. Ga bij twijfel naar een huisarts zodat deze door bloedonderzoek kan kijken of er sprake is van een tekort aan vitaminen of mineralen.
Wist je dat?
Vitaminen zijn ontdekt rond 1906. Het woord vitaminen komt van de Latijnse woorden ‘vita’ (leven) en ‘amine’ (stikstof-bevattende verbinding). Later kwam men erachter dat niet alle vitaminen stikstof bevatten, maar het woord vitaminen was toen al bekend.