Filters

Waarvoor

Doelgroep

Soort product

Ervaringen

Aanbiedingen

Herhaalgemak

Vitamine B12

Vitamine B12 (cobalamine) is een van de 8 B-vitaminen uit het vitamine B-complex en vind je alleen in dierlijke producten. Vooral voor mensen die geen of weinig vlees eten is deze vitamine belangrijk.

Je vraagt je misschien af wat vitamine B12 is en waar het goed voor is. We geven je op deze pagina alle informatie over vitamine B12.

Vitamine B12 Zuigtablet
Vitamine B12 Zuigtablet
Vitamine B12 Zuigtablet
4,7 sterren
(177)
Best opneembare vorm van B12 (methylcobalamine) - Voor het geheugen, zenuwstelsel en meer energie
Vanaf € 8,45
Vitamine B-complex
Vitamine B-complex
Vitamine B-complex
4,7 sterren
(100)
Voor de energiehuishouding, alle 8 B-vitaminen
Vanaf € 7,45



Inhoudsopgave

Wat is vitamine B12 en waar is het goed voor?

Vitamine B12 is een vitamine uit het vitamine B-complex. Het is een in water oplosbare vitamine. Dit betekent dat het lichaam deze vitamine niet of nauwelijks kan opslaan. Vitamine B12 is hier een uitzondering op. Er wordt namelijk net als bij in vet oplosbare vitaminen een voorraad van opgebouwd in het lichaam. Deze voorraad kan slinken als je bijvoorbeeld overstapt op vegetarische voeding of naarmate je ouder wordt. Het lichaam heeft vitamine B12 hard nodig om goed te kunnen functioneren. Vitamine B12 is betrokken bij een aantal processen in het lichaam:

Energie

Bevordert de energiestofwisseling in het lichaam, want het helpt energie vrij te maken uit eiwitten, koolhydraten en vetten die je via de voeding binnenkrijgt. Vitamine B12 helpt ook vermoeidheid te verminderen en draagt bij aan een fit gevoel.

Het bloed

Het draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen.

Celdeling

Speelt een rol in de celdeling, zodat weefsels gevormd kunnen worden.

Het zenuwstelsel

Vitamine B12 zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel.

Psychologische functies

Goed voor het geheugen, concentratievermogen en de leerprestatie. Ook goed voor de gemoedstoestand.

Weerstand

Ondersteunt het immuunsysteem en zorgt mede voor een goede weerstand.


vitamine b12 weerstand

Waar zit vitamine B12 in?

Ons lichaam maakt vitamine B12 niet zelf aan. Je krijgt vitamine B12 alleen binnen uit de voeding via dierlijke producten zoals vlees(waren), eieren, vis en zuivel. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is door de Gezondheidsraad vastgesteld op 2,8 mcg per dag voor volwassenen. In 100 gram kabeljauw vind je bijvoorbeeld al 2 mcg vitamine B12 en in een glas melk 0,6 mcg. Mensen die geen vlees eten en ook geen zuivel (kaas, eieren, melk) zoals veganisten of vegetariërs hebben een grote kans op een vitamine B12 tekort. Ook kan vitamine B12 snel worden afgebroken door bepaalde medicijnen, alcohol en pilgebruik.


voeding met vitamine b12

Wanneer heb je extra vitamine B12 nodig?

Zoals net al gezegd hebben vegetariërs en veganisten baat bij een aanvulling met een supplement vitamine B12 bevat, omdat zij weinig of geen dierlijke producten eten. Daarnaast is er nog een doelgroep waarbij een aanvulling met een supplement is aan te raden, namelijk mensen met een verstoorde opname van vitamine B12 in het maagdarmkanaal. We zullen dit hieronder toelichten.

Intrinsic factor

Bij mensen die maagzuurremmers gebruiken om brandend maagzuur tegen te gaan, wordt er minder maagsap aangemaakt en dus ook minder intrinsic factor. Hierdoor kan vitamine B12 minder goed worden opgenomen. Uit onderzoek blijkt dat jarenlang gebruik van maagzuurremmers ervoor kan zorgen dat het maagslijmvlies beschadigd raakt en daardoor geen intrinsic factor meer produceert. Dit kan leiden tot een vitamine B12 tekort. En een vitamine B12 tekort kan weer ernstige klachten geven.

Gebruik van maagzuurremmers

De opname van vitamine B12 is afhankelijk van een eiwit dat door de maag wordt gevormd, de intrinsic factor. De intrinsic factor is een onderdeel van het maagsap dat gemaakt wordt door het maagslijmvlies. Wanneer het maagslijmvlies beschadigd is, ontstaat er uiteindelijk een vitamine B12 tekort omdat het lichaam geen maagzuur of intrinsic factor kan aanmaken.

Ouderen vanaf 60 jaar

Ook als je ouder wordt, neemt de productie van maagsap vaak af. Hierdoor wordt het stofje intrinsic factor ook minder goed aangemaakt. De opname van vitamine B12 door het spijsverteringskanaal verloopt minder efficiënt. Het kan dan raadzaam zijn om de voeding aan te vullen met Flinndal Vitamine B12 zuigtablet.


vitamine b12 ouderen

Hoe ontstaat een vitamine B12 tekort?

Vitamine B12 wordt in het laatste deel van de dunne darm opgenomen. Maar als vitamine B12 niet goed wordt opgenomen, dan begint dat in de maag. Zoals net al genoemd, is de opname van vitamine B12 afhankelijk van een eiwit dat door de maag wordt gevormd, de intrinsic factor. De intrinsic factor is een onderdeel van het maagsap dat gemaakt wordt door het maagslijmvlies. Wanneer dit maagslijmvlies beschadigd is dan ontstaat er uiteindelijk een vitamine B12 tekort omdat het lichaam geen maagzuur of intrinsic factor kan aanmaken.

Risicogroepen voor een vitamine B12 tekort

Een vitamine B12 tekort kan verschillende oorzaken hebben. Factoren als weinig of geen vlees eten, alcoholisme, bloedarmoede en ondervoeding kunnen een risicofactor zijn op een tekort aan vitamine B12. Bovendien kiezen steeds meer ouders voor een opvoeding waarin weinig tot geen dierlijke producten worden gegeten. Dit zorgt voor een tekort aan vitamine B12 bij kinderen en bij de ouders zelf. Dit kan al beginnen in de baarmoeder wanneer de moeder vegetarisch eet.

Heb je het idee dat je een vitamine B12 tekort zou kunnen hebben, dan kan een bloedtest bij de huisarts uitsluitsel geven. Is er inderdaad sprake van een tekort, dan is het is zinvol om een hoog gedoseerd vitamine B12 supplement te slikken en zo het vitamine B12 niveau in je lichaam weer op peil te brengen. Er zijn (zuig)tabletten beschikbaar, maar vitamine B12 kan ook worden toegediend als vitamine B12 injectie. Dit laatste gebeurt vaak als er sprake is van een groot tekort om zo snel de bloedwaarden op peil te krijgen. Vitamine B12 injecties hoeven dan ook niet levenslang gebruikt te worden. Na een tijdje kan worden overgegaan op het slikken van vitamine B12 tabletten en er zijn zelfs aanwijzingen uit onderzoek dat een supplement net zo effectief is als een injectie om vitamine B12 tekorten op te heffen.


gevarieerd eten

Bestaat er kans op een vitamine B12 overschot?

Op dit moment zijn er nog geen nadelige gevolgen bekend van een teveel aan vitamine B12. Wel bestaat er een maximaal veilige hoeveelheid van 2000 mcg per dag. Dat is een enorme hoeveelheid die je niet snel binnen zult krijgen van deze vitamine.


Beschikbare vormen vitamine B12?

In voedingssupplementen is vitamine B12 beschikbaar in de vorm van verschillende verbindingen. Flinndal maakt in haar producten gebruik van 2 verbindingen, namelijk methylcobalamine en cynanocobalamine. De actieve vorm van vitamine B12 is methylcobalamine. Deze vorm van vitamine B12 hoeft niet meer te worden omgezet naar een andere vorm, maar kan gelijk in het lichaam worden opgenomen om haar functie uit te oefenen. Deze verbinding vind je in Flinndal Vitamine B12 zuigtablet, ontwikkeld voor mensen die specifiek op zoek zijn naar een B12 supplement zoals veganisten.

De gebruikte vorm van vitamine B12 in bijvoorbeeld de multivitaminen van Flinndal is “cyanocobalamine”. Deze vorm is net zo actief als de natuurlijke vorm die in de voeding voorkomt, maar moet in het lichaam wel eerst worden omgezet.


Flinndal productent met vitamine B12

Flinndal heeft verschillende producten in het assortiment met vitamine B12. Hieronder vind je het overzicht.

Product
Hoeveelheid
Verbinding
Per
Vitamine B12 zuigtablet 1000 mcg Methylcobalamine Zuigtablet
Vitamine B-complex 5 mcg Cyanocobalamine Tablet
Multi Junior kauwtablet 0,5 mcg CyanocobalamineKauwtablet
Multi Kauwtablet 2,5 mcg CyanocobalamineKauwtablet
Multi Vitaal 3,75 mcg Cyanocobalaminetablet
Multi Vitaal kauwtablet 3,75 mcg Cyanocobalaminetablet
Multi 50+ Man 2,8 mcg Cyanocobalaminetablet
Multi 50+ Vrouw 2,8 mcg Cyanocobalaminetablet
Multi 70+ 2,8 mcg Cyanocobalaminetablet
WLS Tablet 350 mcg Cyanocobalaminetablet
WLS Capsule 350 mcg Cyanocobalaminetablet

vitamine b12 supplementen

Flinndal Vitamine B12 zuigtablet

Flinndal Vitamine B12 zuigtablet met 1000 mcg vitamine B12 is goed opneembaar en heeft een lekkere pepermuntsmaak. Door het zuigtablet kan de opname van vitamine B12 al in de mond beginnen en kan vitamine B12 snel en efficiënt in het lichaam worden opgenomen.

Aan het zuigtablet is ook foliumzuur (B11) toegevoegd, ter versterking van de gunstige invloed van vitamine B12. Foliumzuur helpt, net als B12, om vermoeidheid te verminderen en draagt bij aan een fit gevoel. 

Hoewel Flinndal geen voorstander is van hoge doseringen, hebben we in dit geval toch voor 1000 mcg gekozen. Deze hoeveelheid is echt nodig voor mensen die onvoldoende intrinsic factor produceren of duidelijk aantoonbare vitamine B12 tekort hebben. Ook geschikt voor veganisten.



Flinndal Vitamine V12 zuitablet

Belang van vitamine B12 voor veganisten

Zoals we al benadrukt hebben is het voor vegetariërs en veganisten van belang om op de inname van voldoende vitamine B12 te letten. Deze vitamine komt namelijk van nature alleen in dierlijke producten voor. Als je jonger bent dan 60 jaar en er geen sprake is van een aantoonbaar vitamine B12 tekort, dan heb je ook voldoende aan de hoeveelheid vitamine B12 in onze Flinndal Multi (100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) of de Flinndal Vitamine B-complex (200% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid), afhankelijk van de hoeveelheid dierlijke producten die je nog eet. Eieren en zuivelproducten als melk en yoghurt bevatten van nature vitamine B12. Ook is deze vitamine toegevoegd aan veel plantaardige producten, zoals vegetarische vleesvervangers, of bijvoorbeeld sojamelk.

Is er geen aantoonbaar tekort van vitamine B12 en wil je een lagere dosering innemen? Dan heb je voldoende aan 1 of 2 tabletten per week van. Ook Flinndal Multi en Flinndal Vitamine B-complex bevatten een lagere dosering vitamine B12, maar zijn alleen geschikt voor vegetariërs en niet voor veganisten. Van deze 2 producten kun je prima elke dag een tablet nemen.