5 tips voor een goede nachtrust
Een goede nachtrust is belangrijk. Het zorgt ervoor dat je weer fit en vol energie aan de nieuwe dag kunt beginnen en het is van belang voor je weerstand. Ook is je concentratie en geheugen beter wanneer je goed bent uitgerust. Toch is een goede nachtrust niet voor iedereen vanzelfsprekend. Een verstoorde nachtrust gaat vaak samen met piekeren en stress. Maar wat kan je hieraan doen?
Tip 1. Zorg voor een ritme
Een regelmatig schema zorgt ervoor dat je lichaam onthoudt wanneer het tijd is om te gaan slapen en wanneer je ongeveer wakker wordt. Dit ritme kan dus helpen bij een goede nachtrust. Daarnaast geeft het je hersenen meer rust, omdat ze weten waar ze aan toe zijn.
Tip 2. Dim het licht in de avond en verduister je kamer
Het lichaam maakt in de avond zelf het slaaphormoon melatonine aan waardoor je slaperig wordt. Voor de aanmaak van dit hormoon is het belangrijk dat het niet te licht is. Dit geldt ook voor de slaapkamer. Een beetje licht zoals van een lantaarnpaal of het licht van de wekker kan al storend zijn en ten koste gaan van de kwaliteit van je nachtrust.
Tip 3. Vermijd beeldschermen na 21:00 uur
We kunnen tegenwoordig niet meer zonder, maar voor een goede nachtrust is het verstandig om smartphones, tablets, televisies en computers minimaal 2 uur voordat je gaat slapen uit te zetten. Het licht van deze beeldschermen heeft een negatieve invloed op de aanmaak van melatonine, waardoor je lastig in slaap kunt vallen.
Tip 4. Ga bij een onrustig gevoel even iets anders doen
Soms ben je moe en lukt het maar niet om in slaap te vallen. Je merkt dan dat je gaat woelen of piekeren. Dit kan komen doordat je te veel aan je hoofd hebt. Probeer rustig te worden door even wat te lezen of iets anders te doen om de gedachten te verzetten. Je zult merken dat je moe wordt en opnieuw kunt proberen te gaan slapen.
Tip 5. Vermijd dranken met alcohol of cafeïne
Alcohol als slaapmutsje kun je beter vermijden. Het helpt je wel om sneller in slaap te vallen, maar het verstoort je REM-slaap waardoor je uiteindelijk niet goed uitrust. Ook cafeïnehoudende dranken zoals koffie, thee en cola kunnen je slaapritme verstoren. Probeer deze dranken laat op de avond te vermijden en overdag niet teveel ervan te drinken.
Goede nachtrust en optimale ontspanning
Flinndal heeft een aantal supplementen in het assortiment die uitkomst kunnen bieden voor een goede nachtrust en optimale ontspanning:
Flinndal Ontspanning Flinndal Ontspanning bestaat uit natuurlijke ingrediënten, namelijk valeriaan, citroenmelisse en rhodiola. Deze ingrediënten helpen je om te gaan met de tijdelijke stressmomenten die kunnen ontstaan bij een drukke leefstijl en rustig te blijven bij gevoelens van irritatie.
Flinndal Nachtrust Forte bevat melatonine, een stof die van nature in het lichaam voorkomt. Het wordt ’s avonds door de pijnappelklier afgegeven zodat je slaperig wordt. Daarnaast bestaat dit product ook uit de natuurlijke plantenextracten van valeriaan, citroenmelisse en hop. Al eeuwenlang worden deze gebruikt om hun rustgevende invloed. Ook is het kruid “slaapmutsje” toegevoegd. Dit kruid draagt bij aan een optimale rust en bevordert de natuurlijke slaap.
Flinndal Mentaal Fit bevat verschillende ingrediënten zoals foliumzuur, vitamine B12 en zink, die van belang zijn voor de hersenen en het geestelijk welzijn. Er is veel aandacht voor lichamelijke gezondheid. Maar net zo belangrijk voor een prettig leven is mentale fitheid. Voedingsstoffen spelen hierbij een grote rol.
Doe de test!
Ervaar jij moeite met slapen en/of ontspannen? In vijf vragen ga je ontdekken welke producten jou kunnen helpen om de dagen weer uitgerust en ontspannen door te komen. Doe de nachtrust en ontspanning-test.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer