Hoe ongezond zijn sterk bewerkte voedingsmiddelen?
De supermarkt ligt vol met pakjes, zakjes, blikken, potten en flessen met bewerkt voedsel. Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat het niet gezond is om hier veel van te eten. Kies dus liever voor onbewerkt!
Van het pasteuriseren van melk tot het bakken van brood: bijna al het voedsel dat we tegenwoordig eten, is op de een of andere manier bewerkt. Het heeft voordelen, zoals een langere houdbaarheid. Maar bewerking heeft ook een keerzijde. En dan gaat het vooral om de sterk bewerkte voedingsmiddelen, zoals fast food, frisdrank, kant-en-klaar maaltijden, gezoete ontbijtgranen en maaltijdmixen.
Uitpuilende ingrediëntenlijst
Hoe herken je sterk bewerkte voedingsmiddelen? Doordat de ingrediëntenlijst ellenlang is en veel moeilijke termen bevat. Voorbeelden: gehydrolyseerd eiwit, gemodificeerd zetmeel en E-nummers. Bewerkte producten barsten vaak van de calorieën, suiker, verzadigd vet en zout, terwijl vitaminen, mineralen en vezels meestal ontbreken. Juist deze sterk bewerkte producten scoren slecht in wetenschappelijk onderzoek. Zo worden ze in verband gebracht met een hoger risico op overgewicht en een nadelig effect op je gezondheid.
Homemade
Voor je gezondheid kun je dus beter kiezen voor onbewerkte voedingsmiddelen. Helemaal stoppen met bewerkte voedingsmiddelen is vrijwel onmogelijk en ook niet nodig. Het is echt niet nodig dat je zelf olijfolie gaat persen of kaas gaat maken. Maar minderen met sterk bewerkte voedingsmiddelen kan natuurlijk wel. Hoe? Doe je inkopen op de markt of in de buitenste gangpaden van de supermarkt, waar de verse producten staan. Kies voor ruime porties groenten, fruit en volkoren graanproducten bij de maaltijden. Kook vaak zelf met verse producten en zonder pakjes en zakjes.
Tips en homemade recepten vind je bijvoorbeeld op www.puurgezond.nl en www.kokenmetkarin.nl. Zo ben je echt gezond bezig!
Aandeel sterk bewerkte voedingsmiddelen
In de Verenigde Staten haalt men maar liefst 60% van de calorieën uit bewerkte producten. Hoe zit dat in Europa?
Land | % |
Verenigd Koninkrijk | 50 |
Duitsland | 46 |
België | 45 |
Spanje | 20 |
Frankrijk | 14 |
Griekenland | 14 |
Italië | 13 |
Portugal | 10 |
Precieze cijfers voor Nederland zijn er niet, maar deskundigen denken dat we niet veel afwijken van onze buurlanden als Duitsland en België. Dat het ook anders kan, bewijzen landen rondom de Middellandse zee. Dat komt omdat de mediterrane keuken vooral bestaat uit onbewerkte producten als groente, fruit, volkoren granen, noten, peulvruchten, vis en olijfolie.
Van onbewerkt tot sterk bewerkt
In wetenschappelijk onderzoek worden voedingsmiddelen naar mate van bewerking ingedeeld in 4 groepen:
1 Vers, onbewerkt of licht bewerkt: | 2 Bewerkte ingrediënten, nodig bij het koken: | 3 Bewerkte voedingsmiddelen: | Sterk bewerkte voedingsmiddelen: |
(mineraal)water aardappelen eieren gedroogd fruit ingevroren groenten en fruit kip koffie kwark melk ongezouten noten peulvruchten thee vers vruchtensap verse groenten, fruit en kruiden vis vlees volkoren granen (rijst, pasta, quinoa, havermout, couscous) yoghurt |
bindmiddelen (maïzena, aardappelzetmeel) honing plantaardige olie roomboter suiker zout |
gezouten noten gezouten vlees groenten, fruit en peulvruchten in blik of glas kaas vers brood vis in blik |
chips chocolade chocolademelk energy drinks fabrieksbrood frisdrank frites gebak gezoete ontbijtgranen gezoete zuiveldranken halvarine hamburgers hotdogs ijs koek maaltijdmix margarine pizza snacks snoep soep en saus uit pot, blik en zakjes vla voorgekruid vlees (schnitzels, worstjes) vruchtensap uit pak vruchtenyoghurt |
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer