Is geperst en gepureerd fruit net zo gezond als een stuk fruit?
Je weet het inmiddels vast wel: elke dag heb je twee stuks fruit nodig. Het is verleidelijk je dagelijkse portie fruit te persen of er een smoothie mee te maken. Je giet het zo naar binnen en je kunt het meenemen voor onderweg; perfect voor onze drukke en snelle levens, maar hier trekt de fruitpolitie toch echt even aan de bel!
Natuurlijk zitten er in versgeperst vruchtensap of een vers bereide smoothie vitaminen en mineralen. Wel is het zo dat je met name bij versgeperst vruchtensap de voedingsvezels misloopt. Deze komen namelijk in de schil en het vruchtvlees van het fruit voor. Ze blijven na het persen achter in het pulp dat we weggooien. Als je alleen het sap gebruikt, vis je qua vezels dus achter het net. Dat is jammer, want vezels zorgen voor een verzadigd gevoel. Ze hebben daarnaast een gunstig effect op de darmen.
Suikerstoot
Dan is er nog iets... Het Voedingscentrum stelt dat je eigenlijk teveel (fruit)suikers binnenkrijgt als je je fruit als sap of smoothie eet. In één smoothie gaan wel drie of vier stuks fruit en dan ook nog in vloeibare vorm; dat geeft je lichaam een suikerstoot. Hoe zit dat dan met vruchtensap uit een pak of fles, die in de fabriek geproduceerd is en die je in de winkel koopt? Tja, daar zit meestal ook veel suiker in. In een glas appel- of sinaasappelsap zitten ongeveer zeven suikerklontjes (110 kilocalorieën). Ook bevatten fruit- en vruchtensappen zuren die het tandglazuur kunnen aantasten.
Liever een stuk
Het loont dus echt om zoveel mogelijk te gaan voor een hele sinaasappel in plaats van geperst sinaasappelsap en voor een stuk mango in plaats van die makkelijke mango smoothie. Als je dan toch voor sap of smoothie gaat, maak ‘m dan in elk geval zelf.
Geheugensteuntjes
Moeilijk om elke dag aan twee stuks fruit te komen? Bouw een vast fruitmoment in op een dag; een banaan als vast onderdeel van het ontbijt, altijd een appel uit het vuistje op de fiets naar werk of een bakje mango tijdens je dagelijkse treinreis. Vers fruit verwerk je ook makkelijk in je avondeten: kip + mango, tonijn uit blik + appel en aardbeien in je salade zijn top-combinaties!
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer