Recept: Hollandse bruine bonensoep
Zet deze Hollandse bruine bonensoep maar op de eetplanning van aankomende week. Dit gerecht zal zeker in de smaak vallen. Lekker, voedzaam en een makkelijke winterse, vegetarische maaltijd.
Ingrediënten (voor 4 personen):
Zo maak je het:
Pel en snipper de uien. Maak de winterwortel schoon en snijd deze in blokjes. Maak de preien schoon en snij deze in ringen. Schil de knolselderij en snijd deze in blokjes.
Verhit de olie in een braadpan of soeppan. Fruit de wortel, ui, prei en knolselderij 5 minuten. Voeg dan de bonen met vocht en de groentebouillon toe. Laat de soep nog 5 minuten doorkoken en breng op smaak met peper.
Garneer met wat verse peterselie en/of het groen van de knolselderij. Lekker met volkorenpistoletjes met oude kaas.
WUPS
De afkorting WUPS staat voor Wortel, Ui, Prei en Selderij. Volgens chef-koks zijn deze groenten zeer aromatisch en vol van smaak. Zij beginnen de werkdag dan ook vaak met het snijden en fruiten van deze groenten. Perfecte basis voor een bouillon, saus of soep!
Bruine bonen
Ze staan vol trots in de schijf van vijf: bruine bonen, linzen, kikkererwten en alle andere peulvruchten. Deze plantaardige power foods hebben alles in zich wat je maar kunt wensen op voedingsgebied. Ze zijn plantaardig en duurzaam, ze zijn absoluut niet duur én ze zijn lekker. Gerechten met peulvruchten passen in elke (wereld)keuken én ze leveren veel eiwitten, vezels en vitaminen. Het Voedingscentrum beveelt daarom aan om elke week een portie peulvruchten te eten. Ideaal voor een winterse, vegetarische maaltijd!
Peulvruchten kun je natuurlijk zelf weken en koken, maar er is niks mis met bonen in pot of blik. Dat is pas écht snel een maaltijd op tafel zetten. Deze Hollandse bruine bonensoep is daarvan een mooi voorbeeld. Heb je het idee dat je darmen niet zo goed reageren op peulvruchten, bijvoorbeeld omdat je er winderig van wordt? Dat kan kloppen, de vezels in peulvruchten kunnen je darmen behoorlijk prikkelen. Maar als je regelmatig peulvruchten op het menu zet, wordt die reactie echt veel minder. Kwestie van even wennen, ook voor je darmen!
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer