Terug naar overzicht

Tips tegen wespen en bij een wespensteek

Tips tegen wespen en bij een wespensteek
Flinndal
15-8-2012
0 Reacties

Tips tegen wespen en bij een wespensteek

We hebben er even op moeten wachten maar de zomer lijkt nu toch echt te zijn begonnen. De thermometer blijft nog even boven de 20 graden en daarmee hebben we een mooie tweede helft van de zomer. Wat de tweede helft van de zomer vaak ook typeert, is de aanwezigheid van wespen. Nuttige beestjes omdat ze schadelijke insecten verwijderen en helpen bij verstuiving van de natuur, maar toch is menigeen ze liever kwijt dan rijk.

Dit jaar zijn er meer meldingen binnengekomen over wespenoverlast dan andere jaren. Het lijkt er dus op dat ze in aantocht zijn om onze heerlijke augustusmaand te verstoren. Maar dit laten we ons natuurlijk niet gebeuren! Hoe je het beste om kan gaan met dit beestje, hoe je een vervelende wespensteek kunt voorkomen en andere tips delen we hier met jullie.

Geen wespen slaan
De wesp wordt pas agressief als het erg hongerig is, je bij het nest in de buurt komt of als je naar hem slaat. Ook al is het moeilijk en vaak zelfs een reflex: probeer de wesp niet van je af te slaan. Hij heeft niets bij je te vinden maar wordt wellicht gelokt door zoete luchtjes zoals zonnebrand, parfum of gel. Als je niets doet gaat hij je niet steken, althans, die kans is dan erg klein.

Blijf weg van prullenbakken
Ga niet in de buurt van een prullenbak picknicken. Prullenbakken zijn een waar paradijs voor de wesp met alle zoetigheid die mensen erin weggooien. Dit is ook de reden dat er zoveel wespen in pretparken rondvliegen. Zorg er in de tuin voor dat je geen afval laat slingeren en sluit vuilniszakken goed af.

Drink niet uit een blikje
“Een wesp kruipt tijdens een onoplettend moment in je blikje drinken, je bent gezellig aan het kletsen en pakt blindelings je drankje om er een slok van te nemen…” “ AUW!”
Iedereen kent deze verhalen en het is niet alleen ‘AUW’, het kan ook erg gevaarlijk zijn om in je keel of mond gestoken te worden. De zwelling kan ademhalingsproblemen veroorzaken en een ritje naar de dokter is dan vaak noodzakelijk. Pas dus op. Drink uit een glas en dek het af met bijvoorbeeld een viltje. Heb je toch een blikje, drink dan door een rietje of verzeker jezelf er met grote oplettendheid van dat er niets is ingevlogen.

Wespenvanger
Je kunt ze kopen in een doe-het-zelf-winkel, maar je kan het ook zelf maken van een plastic fles. Knip de bovenkant van de fles en plaats deze – zonder dop – ondersteboven op het onderste deel van de fles. Vul de fles met een laagje ranja, frisdrank of bier en je wespenval is klaar voor gebruik.

Wespen verjagen
Sinds vorig jaar heeft de Nederlandse horeca een manier ontdekt om wespen op afstand te houden. Snij een citroen door de helft en druk hier een stuk of 5 kruidnagels in. De geur zouden wespen niet fijn vinden, maar erg veel bewijs is hier nog niet van. Zeker het proberen waard lijkt me. Mocht deze diervriendelijke manier werken, laat het ons weten.

wesp2-300x199_fb3b03c0.jpgHoe vervelend soms ook, mooi zijn ze wel.

Tips bij een wespensteek

Ondanks deze tips is een wespensteek soms niet te voorkomen. Vaak gebeurt dit zelfs per ongeluk. Je voelt iets kriebelen in je nek en gaat er met je hand naar toe, de wesp voelt zich bedreigt en steekt. En wat nu te doen?

  • Allereerst is het van belang dat je degene die gestoken is een tijdje blijft observeren. Iedereen reageert anders op het gif van de wesp en als zich allergische verschijnselen voordoen (zweten, misselijkheid, een extreem rode plek, piepende ademhaling) moet je naar de dokter. Schroom bij een ernstige allergische reactie niet om 112 te bellen.
  • Waar mogelijk moet je het gif uitzuigen. Dit moet wel bijna direct na de steek gebeuren. Let er wel op dat je het uitgezogen gif vervolgens niet doorslikt.
  • Tegen de zwelling en pijn helpt het om de plek te koelen met ijs of erg koud water.
  • Wrijf de steekplek in met een vochtig aspirientje, dit verdoofd de pijn en verminderd de werking van het gif.
  • Dep de wespensteek met azijn. Dit zorgt dat de plek niet of minder zwelt en het gif niet nog meer verspreid wordt in je lichaam.

Nu je goed bent voorbereid kan niets je meer weerhouden om van deze laatste, mooie zomerdagen te genieten.

Lees ook

Dit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D

Dit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D

Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.

Lees meer Lees meer
Zo kies je gezond in de supermarkt

Zo kies je gezond in de supermarkt

Wist je dat slechts 20% van het aanbod in de supermarkt valt binnen de richtlijnen van gezonde voeding? Met onze tips lukt het je beter om gezondere keuzes te maken.

Lees meer Lees meer
Lasagne met pompoen

Lasagne met pompoen

Lasagne is altijd lekker! Voor wat variatie kun je eens pompoen gebruiken in plaats van tomaat. Dat maakt het ook lekker herfstig.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Tips tegen wespen en bij een wespensteek"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties