Het eten van vis is goed voor de hersenen
Alzheimer is één van de meest voorkomende vormen van dementie en wordt gekenmerkt door een afname in hersenfuncties als denken, geheugen en concentratie. Deze worden ook wel cognitieve functies genoemd. Er zijn wereldwijd ongeveer 24,3 miljoen gevallen van dementie bekend en waarschijnlijk is dit aantal over 20 jaar verdubbeld. Risicofactoren voor de ontwikkeling van alzheimer op latere leeftijd zijn bijvoorbeeld weinig beweging, roken en obesitas. Doordat deze ziekte zo slopend is, wordt er veel onderzoek gedaan naar factoren die alzheimer kunnen vertragen of zelfs voorkomen.
Zo is er recent een studie gedaan naar het effect van eetgewoonten op de cognitieve functies van ouderen. Hierbij hebben de onderzoekers specifiek gekeken naar het wel of niet wekelijks eten van vis. Dit, omdat van EPA en DHA (beide te vinden in vis) is aangetoond dat het een positief effect heeft op de hersenen. Zij wilden daarom graag onderzoeken of het regelmatig eten van vis ervoor kan zorgen dat het risico op dementie kan worden verlaagd of zelfs kan worden voorkomen.
Het belang van omega-3 vetzuren
EPA en DHA zijn allebei omega-3 vetzuren. EPA zorgt ervoor dat hersencellen minder snel afsterven. Deze hersencellen bevinden zich in de gedeeltes waar het geheugen, visuele waarneming en de taal gelokaliseerd zijn. Een te lage hoeveelheid DHA wordt juist geassocieerd met een kleiner hersenvolume en toename in de WML volumes* van de hersenen. WML is sterk geassocieerd met dementie en een afname in cognitieve vaardigheden bij ouderen.
De opzet van het onderzoek
Om het effect van visconsumptie op de cognitieve functies te meten is er onderzoek gedaan onder een groep van 260 gezonde ouderen (65+) over een periode van tien jaar. Aan het begin van de studie hebben de onderzoekers een vragenlijst afgenomen, waarbij de deelnemers moesten aangeven wat hun eetgewoontes waren. Hierbij werd er ook gevraagd naar de consumptie van vis zoals tonijn, gebakken vis, gegrilde vis, gefrituurde vis of vis sandwiches.
Uiteindelijk is er besloten om te focussen op gebakken of gegrilde vis, omdat deze twee bereidingen de hoogste concentratie omega 3 in de vis bevatten. De deelnemers werden verdeeld in twee groepen. Een groep die niet wekelijks vis at en een groep de tenminste één keer per week vis at.
De hersenen van de deelnemers werden onderzocht aan de hand van MRI scans. In het onderzoek werd de consumptie van vis gezien als een onafhankelijke variabele (x) en het hersenvolume als een afhankelijke variabele (y).
Hersenvolume geheugen en cognitie toegenomen
Het wekelijks eten van gebakken of gegrilde vis is geassocieerd met hoger hersenvolume in de gebieden die belangrijk zijn voor de cognitieve gezondheid. Het eten van gebakken of gegrilde vis is namelijk gerelateerd aan een groter hersenvolume in de gebieden die verantwoordelijk zijn voor het geheugen (+4,3%) en de cognitie (+14,3%).
Leef gezond en eet regelmatig vis
Uit deze resultaten kunnen we dus afleiden dat het eten van vis belangrijk is voor het verminderen van het risico op dementie. Uit eerdere onderzoeken is ook gebleken dat andere factoren zoals obesitas, roken, een hoge bloeddruk en weinig beweging gerelateerd zijn aan dementie.
Wil je meer weten over dit onderzoek? Lees het volledige artikel.*WML volumes http://en.wikipedia.org/wiki/White_matter
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer