Het belang van eiwitten
Elk onderdeel van het lichaam bevat eiwit. Het zit in onze huid, weefsel, spieren en cellen. Een volwassen lichaam bedraagt gemiddeld maar liefst 12 kilo eiwit! Het is dus niet verrassend dat eiwitten van enorm belang zijn voor een gezond lichaam, maar wat doen ze nou eigenlijk precies?
Wat doen eiwitten?
Eiwitten zijn bouwstoffen voor de groei en het herstel van
weefsels en vormen een belangrijke energiebron. Daarnaast zijn ze ook nog eens
van groot belang als bestanddeel van bepaalde hormonen. Deze hormonen worden
gemaakt als ons lichaam ze nodig heeft, voor bijvoorbeeld het
spijsverteringsproces. Eiwitten zijn ook een bestanddeel van enzymen. Enzymen
zijn essentieel voor bepaalde lichaamsprocessen, zoals de spijsvertering en de
stofwisseling. Verder maken eiwitten deel uit van antistoffen, die de afweer
van vreemde stoffen in het lichaam voor hun rekening nemen.
Bouwstof van het lichaam
Eiwitten bevorderen als bouwstof de spiergroei en zijn van groot belang
voor het behoud van sterke botten. Onze botten, spieren, weefsel en huid hebben
eiwitten nodig om zich te herstellen na bijvoorbeeld lichamelijke inspanning.
De lichaamscellen kunnen zich ook alleen delen (dit proces wordt mitose
genoemd) en herstellen als er voldoende eiwit in het lichaam aanwezig is.
Eiwitten en aminozuren
Eiwit is opgebouwd uit aminozuren. Er bestaan zo’n twintig verschillende
soorten aminozuren. Als we eiwit verbranden wordt het weer afgebroken in
afzonderlijke aminozuren die verschillende taken in het lichaam hebben, zoals
bijvoorbeeld de ondersteuning van het spijsverteringsproces.
We maken onderscheid tussen essentiële en niet-essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren kunnen niet door het lichaam worden aangemaakt en moeten dus via de voeding worden verkregen.
Dierlijke en
plantaardige eiwitten
Eiwit zit in uiteenlopende producten, maar vooral in dierlijke producten en
peulvruchten. Eieren en (koe)melk bevatten het meeste eiwit. De biologische
waarde van dierlijke eiwitten is hoger dan van plantaardige eiwitten. Dit houdt
in dat de eiwitten uit deze dierlijke producten meer lijken op ons
lichaamseigen eiwit dan het eiwit uit plantaardige bronnen. Daarnaast bevat
dierlijk eiwit ook meer essentiële aminozuren.
Tip: Ben je vegetariër? Soja is het enige plantaardige voedingsmiddel dat voldoende verschillende aminozuren bevat.
Een gevarieerde voeding is daarom erg belangrijk om alle aminozuren in de juiste hoeveelheden binnen te krijgen!
Alles weten over eiwitten? Lees hier de laatste bevindingen uit een grootschalig onderzoek naar eiwitten.
Gerelateerde producten: Flinndal eiwitshake
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Dit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meerZo kies je gezond in de supermarkt
Wist je dat slechts 20% van het aanbod in de supermarkt valt binnen de richtlijnen van gezonde voeding? Met onze tips lukt het je beter om gezondere keuzes te maken.
Lees meer Lees meerLasagne met pompoen
Lasagne is altijd lekker! Voor wat variatie kun je eens pompoen gebruiken in plaats van tomaat. Dat maakt het ook lekker herfstig.
Lees meer Lees meer